28% українських сільгоспземель знаходяться у тіньовій оренді

За оцінками комітету Ради з аграрних питань, 11,7 млн ​​га землі знаходиться в тіньовий оренді

Про це заявив заступник очільника комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він розповів, що зараз загальна площа сільськогосподарських земель, які знаходяться не на окупованій території, та можуть бути передані в оренду фізичним і юридичним особам, становить 34,2 млн га.

"Відповідно до договорів оренди земель офіційно обробляється тільки 22,6 млн га. Таким чином, потенційний обсяг земель, які знаходяться в тіньовий оренді, становить близько 11,7 млн ​​га, або 28% від загальної площі сільськогосподарських земель", - наголосив Бакуменко.

Читайте також: Чи можна продавати українську землю. Все найважливіше про реформу

За його словами, "вийти з тіні" цим землям дозволить удосконалення їхнього оподаткування: варто зараховувати податок на доходи фізосіб від оренди землі до місцевих бюджетів за місцем знаходження ділянки.

"Це дозволить створити додатковий стимул місцевим громадам для ефективного контролю за офіційним оформленням оренди земельних ділянок та паїв на території певної громади", - підсумував Бакуменко.