Шоколад в Україні вироблятимуть за євростандартами вже з січня

З 1 січня 2018 року в Україні набирають чинності нові вимоги до виробів з какао та шоколаду, адаптовані до європейських стандартів

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, передає прес-служба міністерства.

"Приведення у відповідність вимог до якісного та кількісного складу, маркування, класифікації продуктів з какао та шоколаду до європейської директиви дозволить продукції вітчизняного кондитерського ринку більш ефективно конкурувати з кращими світовими аналогами як на внутрішньому ринку, так і за кордоном",- сказала Трофімцева.

Чиновник наголосила, що цьогоріч обсяг українського експорту шоколаду збільшився на 35%.

"Ми вже досить активно експортуємо шоколад та вироби з нього до країн ЄС. Лише за січень-жовтень поточного року експорт збільшився на 35% порівняно з 2016 роком і склав $25,3 млн. Це показник переорієнтації нашого експорту на нові ринки за останні два роки", - зазначила заступник міністра.

Читайте також. МОЗ радить українським дітям менше їсти, щоб вони не товстішали. Про що йдеться в оновлених нормах харчування

За словами Трофімцевої, відповідно до європейських вимог, в темному шоколаді обов’язково має бути щонайменше 35% какао-продуктів у перерахунку на суху речовину, в молочному - понад 25%, а також не менше 14% молочних продуктів. Білий шоколад має містити щонайменше 20% какао-масла та понад 14% молочних продуктів.

Також будуть чітко прописані вимоги до шоколадних цукерок та інших продуктів. У разі невідповідності продукту вимогам він не зможе називатись "шоколадом" або "шоколадним" - матиме назву "солодкий батончик" або "глазурована цукерка".

Читайте також. Як українська економіка пробивається до ЄС. 7 фактів