Журналіст програми "Схеми" каже, що ГПУ допитала її щодо закритих зустрічей у НАБУ

Головний редактор програми "Схеми" Наталія Седлецька каже, що була на допиті в Генпрокуратурі, де її як свідка питали про спілкування зі співробітниками НАБУ

Про це Седлецька написала на своїй сторінці у Facebook.

Вона розповіла, що слідчі намагалися з'ясувати, чи була журналістка на зустрічах off the record (не під запис) в НАБУ і що там чула.

За її словами, поняття off the record означає, що спілкування особи з журналістом відбувається на умовах нерозголошення джерела інформації та будь-яких фактичних даних про її отримання.

"Обов'язок не видавати свої джерела прописаний не лише в міжнародних професійних стандартах, в редакційній політиці Радіо Свобода та етичному кодексі журналіста. Це - стаття Кримінального процесуального кодексу (ст. №65, п.6. ч.2, - ред.), яка захищає мене, мої джерела і все, що з ними пов'язано, від розкриття", - наголосила Седлецька.

Вона пояснила, що вони з колегами на подібних зустрічах бували безліч разів, але вони не повинні стати предметом публічного обговорення, або стати свідченнями.

Седлецька запевнила, що свідчення щодо зустрічей off the record давати не буде, навіть якщо вони стосуються генпрокурора Юрія Луценка, очільника НАБУ Артема Ситника чи когось іншого. 

"Мені шкода часу, витраченого як мною, так і старшим слідчим в особливо важливих справах Головного слідчого управління ГПУ Іжука Руслана, якому Луценко доручив цю марну працю - тягати журналістів на допити.З огляду на недопустимість допиту працівника ЗМІ про його джерела - сьогоднішня слідча дія не мала жодного юридичного змісту", - підсумувала Седлецька.

Читайте також: Детектив-антикорупціонер став другом чиновниці, щоб дати їй хабар. Чим закінчилась спецоперація НАБУ