"Газпром" стверджує, що це "Нафтогаз" має сплатити Росії $2 млрд

У "Газпромі" заперечують, що "Нафтогаз" переміг у Стокгольмському арбітражі у справі контракту на поставку газу до України від 2009 року

Про це повідомили у "Газпромі", передає російський "Интерфакс".

У відомстві стверджують, що насправді це суд нібито зобов'язав українську компанію заплатити Росії $2,019 млрд заборгованості за газ.

Понад те, "Нафтогаз" нібито зобов'язали також щорічно з 2018 року відбирати і оплачувати 5 млрд кубометрів газу.

"Суд відмовив "Нафтогазу" в праві на перегляд ціни газу за період з травня 2011 року до квітня 2014 року і у стягненні переплати за газ за період з травня 2011 року до 26.04.2014 на суму близько $14 млрд", - стверджують у "Газпромі".

Довідка:

У Стокгольмському арбітражі розпочались слухання у суперечці між українською компанією "Нафтогаз України" та російським газовим монополістом "Газпромом" відносно умов контракту на постачання газу з Росії до України від 2009 року.

Ці слухання відбуваються, оскільки сторони не змогли дійти згоди щодо імплементації проміжного рішення, ухваленого арбітражем у травні цього року. 31 травня Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги Газпрому щодо принципу "бери або плати".

Також арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" про перегляд ціни на газ у контракті з компанією "Газпром" і скасував заборону на реекспорт газу. Загалом "Нафтогаз" подав два позови: щодо транзитного контракту і щодо контракту на купівлю-продаж.