МВФ занепокоєний уповільненням реформ в Україні та зростанням видатків

У Міжнародному валютному фонді повідомили про наявні економічні ризики в бюджеті України на 2018 рік

Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, передає "Економічна правда".

"Ризики, які ми бачимо, полягають у зашвидкому зростанні поточних видатків, темп збільшення яких суттєво перевищує номінальне зростання економіки, та в істотному уповільненні деяких реформ. В сукупності це шкодитиме конкурентоспроможності України, а врешті-решт загрожуватиме її борговій стійкості", - сказав Люнгман.

Читайте також. В уряді говорять, що з МВФ вже можна попрощатись. Чи справді це так

Представник МВФ наголосив, що бюджет-2018 року має бути реалістичним.

"Важливо, щоб покладені в основу бюджету-2018 очікування були реалістичними. Фіскальний дефіцит не повинен перевищувати заплановану стелю, асигнування державних інвестицій реалізовувалось без посилення податкового навантаження", - додав Люнгман.

Чиновник нагадав, що наразі МВФ має з Україною активну чотирирічну програму, термін якої добігає завершення у березні 2019 року.

"Програма робить особливий наголос на питаннях податково-бюджетного та фінансового секторів,  а також на структурних реформах, що покликані поліпшити бізнес-середовище та подолати корупцію, пожвавити енергетичну та земельну реформи та наростити економічну ефективність шляхом реформування та приватизації держпідприємств. Ми сфокусовані на успішному впровадженні чинної програми", - заявив Люнгман.

Читайте також. МВФ вимагає підняти ціни на газ, а Україна пручається. Що буде з тарифами

За словами представника Фонду, податково-бюджетна політика має керуватися досягненням трьох цілей: скороченням боргу шляхом утримання фіскальних дефіцитів на низькому рівні, контролем поточних видатків - фонду зарплати, пенсій і трансфертів підприємствам та домогосподарствам - із інвестуванням в інфраструктуру та інші пріоритетні галузі, а також упровадження реформ для поліпшення податкової системи та якості державних послуг.