У мозку людини знайшли механізм, що відповідає за креативність. Втім він є не у всіх

У кожної творчої особистості є власний спосіб генерації оригінальних ідей, однак дослідникам з Гарвардського університету вдалося виявити в мозковій активності шаблон, що дозволяє відслідковувати креативність

Про дослідження пише The Guardian.

Нейробіологічні механізми, що лежать в основі творчого мислення і досі вивчені слабко. Щоб проаналізувати активність мозку в момент генерації оригінальних ідей, гарвардські вчені об'єдналися з колегами з Австрії та Китаю.

В ході експерименту людям, які перебували всередині установки для сканування активності мозку, пропонувалося за 12 секунд придумати оригінальне застосування для об'єктів, що з'являлися на екрані.

Відповіді учасників продемонстрували, що однією з перешкод для творчого мислення є легкість, з якою в свідомості з'являються неоригінальні ідеї.

Вона має нейробіологічних основу: дослідження виявило відмінності в активності мозку між найбільш і найменш творчими людьми.

У авторів найоригінальніших відповідей було встановлено зв'язок між трьома нейронними мережами: мережею пасивного режиму (вона пов'язана зі спонтанною роботою мозку), мережею виконавчого контролю уваги (активується при зосередженні на думках) і мережею значущості (визначає, що заслуговує на увагу, а що ні) .

Перші дві мережі зазвичай вважаються антагоністами, але у творчих людей вони були задіяні одночасно.

Дослідження проводилося не тільки на простих добровольцях з трьох країн, а й на художниках, музикантах і вчених.

За словами авторів роботи, їх аналіз не дозволить виявити нового Ейнштейна, але дасть уявлення про гнучкість мислення тієї чи іншої людини. Тепер дослідники мають намір дізнатися, чи може завзяте навчання підстьобнути творчі здібності.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку