У Канаді побудують приватний космодром для української ракети

Компанія Maritime Launch Services планує 1 травня 2018 почати будівництво першого космодрому Канади, що буде розрахований на використання українсько-бразильської ракети "Циклон-4М"

Подробиці проекту розповів в інтерв’ю SpaceQ глава канадської космічної компанії Maritime Launch Services Стів Матьє.

Вищезгадана ракета буде гібридною, зараз її адаптацією під умови Канади займається КБ "Південне". Це носій середнього класу.

Перший щабель буде працювати на зрідженому газі і кисні, а другий використовуватиме український двигун "Зеніт", який приблизно на 60 запусках успішно відпрацював в 100% випадків.

"Виходить, що це швидше просто питання об’єднання різних частин. Деякі вже готові, і зараз "Південне" займається з’єднанням цих перевірених часом і досвідом компонентів в готову ракету", - каже Матьє.

"Зараз ми плануємо здійснити перший пуск улітку 2020 року. Очевидно, що це вимагає дуже ретельної роботи – ми відвели собі 18 місяців на будівництво, і ще 6 на випробування і введення в експлуатацію. Саме тому ми відштовхуємося з травня 2018 року, щоб встигнути до липня 2020", - додав він.

Справа в тому, що хоча дві ракети "Циклон-4М" вже були зроблені, зараз збірка зупинена. Є елементи, над якими працюють конструктори, але самі по собі ракети будуть збиратися після того як компанія пройде через всі процеси проектування, оцінки та інтеграції проекту.

Важливо відзначити, що канадський космодром є приватним проектом. Він не фінансується ні канадським, ні українським урядом, і має суто комерційний характер.

Після публікації результатів екологічної експертизи компанія Maritime Launch Services отримає можливість взяти в оренду землю для початку будівництва.

Також важливо, що Maritime Launch Services планує запуск з комерційно корисним навантаженням з першого ж дня.

При цьому Матьє зазначив, що у компанії вже є потенційні замовники на перший запуск. Всього ж в MLS планують 8 запусків ракет-носіїв протягом року, хоча тут все залежить від "Південмашу".

"У "Південмашу" є певний графік, згідно з яким вони зможуть постачати нам нові ракети приблизно кожні 29 днів. Так що ми могли б здійснювати 11 або 12 пусків на рік.", - сказав Матьє.

Він також додав, що з точки зору інвесторів навіть 8 пусків на рік — хороша кількість, а інтерес до проекту виявляють відразу кілька великих гравців.

"У довгостроковій перспективі ми можемо співпрацювати з ким завгодно", - додав Матьє.

При цьому компанія вже отримала попередню домовленість про сплату близько 400 млн канадських доларів у рахунок майбутніх пускових послуг.

"Можу сказати, що це трохи більше, ніж кілька клієнтів, деякі з яких планують три, чотири, і навіть більше місій. Є пара компаній, яких можна назвати дуже близькими до Канади. Всі інші — міжнародники", - зазначає глава компанії.

Як очікується, найближчим часом відбудеться підписання останнього контракту з КБ "Південне" і заводом "Південмаш".

Таким чином, Україна буде співпрацювати з Канадою за тією ж схемою, що і з США за проектом Antares. Ця ракета спроектована в "Південному", виготовляє її "Південмаш" і все працює за моделлю "замовник-постачальник".

Будівництвом космодрому в свою чергу буде займатися найбільша будівельна компанія в Атлантичній Канаді — Lindsay Construction.

Читайте також: Марс, позаземне життя та 9-та планета. Як люди за рік наблизились до зірок