В Deutsche Bank знайшли зв'язок між страхом та курсом біткоїна

У Deutsche Bank знайшли зв'язок між "індексом страху" Уолл-стріт і курсом біткоїнів. Чим спокійніше на американських біржах, тим більше інвесторів цікавляться криптовалютою, і навпаки

Про це пише Business Insider.

На думку аналітиків Deutsche Bank Масао Муракамі, Хіроші Торі і Тао Ху, в перші три тижні 2018 року зв'язок між індексом волатильності (VIX, його ще називають "індексом страху") і курсом біткоїнів зросла грандіозно.

Зараз Volatility Index знаходиться на рекордно низькому рівні, що означає низьку волатильність на американських біржах - акції повільно і спокійно ростуть без різких "стрибків" вгору або вниз.

У зв'язку з цим інвестори шукають нові, більш ризиковані і потенційно більш вигідні шляхи заробити, що приводить їх на криптовалютний ринок, вважають аналітики.

"В умовах низьких процентних ставок, низьких спредів і низької волатильності з'являються нові ризиковані похідні інструменти, наприклад, ставки на коливання ринку (ETF на волатильність) і крипторинки стають все більш популярними", - кажуть вони.

Якщо кореляція збережеться, то, навпаки, саме криптовалюта можеь стати барометром для ринку акцій і облігацій. До них вже придивляються інституційні інвестори.

Так, ринком криптовалют зацікавилася компанія Intercontinental Exchange (ICE), яка володіє Нью-Йоркською фондовою біржею (NYSE), пише Wall Street Journal.

До березня вона збирається підключити 15 криптовалютних бірж до своєї високошвидкісної системи обміну інформацією, яку використовують трейдери.

Це дозволить професійним учасникам класичних фінансових ринків відстежувати біткоїн і інші криптовалюти, інформація про які поки знаходиться в руках аматорів і тому не завжди надійна.

Коливанням курсу криптовалюти знаходять також і інші пояснення:

Нещодавно швейцарський банк Credit Suisse опублікував дослідження, в якому повідомляється, що близько 97% провідної криптовалюти належать 4% користувачів.

Згідно з іншим дослідженням історія схожа: близько 40% всіх існуючих на сьогоднішній день біткоїнів знаходяться в руках всього тисячі осіб - так званих китів.

Колишній керуючий директор і керівник відділу фінансових ринків AQR Capital Management Аарон Браун вважає, що так звані "кити", можуть координувати свої дії між собою, піднімаючи або опускаючи курс криптовалюти за власним бажанням та вигодою. Будь-якої заборони, контролю або чогось іншого для них просто не існує.

Саме через вище зазначені причини, експерти активно застерігають інвесторів від сучасних крипто-бірж. Так, згідно з результатами дослідження, факт різкого підвищення вартості біткоїнів в 2013 році (а в кінці 2013 року стався перший стрибок вартості біткоїнов - зі $150 до $1000) був результатом шахрайства - а отже і нинішні стрибки криптовалюти можуть бути змодельовані.

На думку експертів, зміна ціни, ймовірно, була викликана фальшивими угодами, ініційованими одним або двома великими гравцями.

Детальніше про маніпуляцію біткоїном читайте тут.

Читайте також: Що таке біткоїн. Все про найчеснішу валюту