Чому Україна не голосувала за мовну резолюцію ПАРЄ. Пояснення Геращенко

Українська делегація утрималася від голосування за резолюцію ПАРЄ щодо мови нацменшин, бо не погоджувалася з деякими положенням документа

Про це заявила член Постійної делегації ВР в Парламентській асамблеї Ради Європи, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, передає Укрінформ.

За словами Геращенко, у резолюції "Захист та просування регіональних мов чи мов меншин в Європі" не йдеться про порушення прав людини у Росії, де відсутні як українські, так і кримськотатарські школи.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

"В Україні працюють десятки шкіл, де діти румунською, угорською, польською, грецькою, російською мають право вивчати свою материнську мову. Україна підтримує кримськотатарську мову, ми фінансуємо кримськотатарський телеканал. Але водночас існує країна поруч, це Російська Федерація, де жива багатомільйонна українська діаспора, а там немає жодної школи, класу, садочка, групи, де б дитина могла вивчати українську мову. Їх немає ані в Москві, ані в Сибіру, в Новосибірську, де є великі осередки української діаспори, де проживають сотні тисяч, мільйони українців", - пояснила Геращенко.

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має право Угорщина погрожувати Україні

Також вона наголосила, що угорські депутати часто використовували цю резолюцію в вузькополітичних, вузькопартійних інтересах для об’єднання свого внутрішнього електорату навколо теми захисту діаспори. 

"Це дуже деструктивна ідея, і ми її, звичайно, не підтримуємо. Не хотілося б щоб такий повзучий сепаратизм та федералізм сповідували через такі важливі гуманітарні проблематики. Ми це не підтримуємо і утрималися голосувати за резолюцію", - зазначила політик.