На людях почали випробовувати ефективний і недорогий метод лікування раку

Дослідники з Медичної школи Стенфорда виявили, що активація T-лімфоцитів в злоякісних пухлинах знищує ракові клітини і дозволяє боротися навіть з віддаленими метастазами

Про це йдеться на сайті Медичної школи.

Дослідження було проведено на мишах, але вчені впевнені, що його результати справедливі і для людини. Клінічні випробування на людях вже почалися.

Багато дослідників раку розробляють методи, коли імунну систему змушують знищувати пухлину. Наприклад, можна стимулювати її роботу у всьому організмі або ввести в тіло пацієнта його власні імунні клітини, генетично відредаговані для атаки на рак. Деякі з цих підходів визнані успішними, але у них є недоліки, наприклад дорожнеча або побічні ефекти.

Метод, розроблений в Стенфорді, повинен стати простою і недорогою альтернативою. Його суть полягає в одночасній ін'єкції двох імуностимулюючих агентів безпосередньо в пухлину.

Справа в тому, що T-клітини здатні атакувати пухлину і проникати всередину неї, але потім ракові клітини знаходять спосіб придушити їх активність. Введення спеціальних хімічних речовин (шматочка ДНК і антитіл), які працюють в парі, дозволяє підстьобнути роботу лімфоцитів.

Метод передбачає єдину ін'єкцію дуже невеликої кількості речовин, що робить його доступним і знижує ризик небажаних ефектів.

Однак навіть малі дози дають дивовижний ефект: у піддослідних мишей спостерігалося значне зменшення кількості злоякісних клітин. Більш того, оскільки частина активованих лімфоцитів покидали пухлину, зникали і віддалені метастази.

В експерименті вдалося вилікувати від раку 87 з 90 мишей з трансплантованою лімфомою. У трьох пухлини повернулися, але знову регресували після повторної терапії.

Миші, генетично схильні до раку молочної залози, показали подібний відповідь на лікування. Підбадьорені подібними результатами, дослідники вже почали клінічні випробування на людях, які страждають від лімфоми.

Існують докази, що їжа на вашій тарілці може впливати на розростання раку або появу метастазів (поширення раку на інші частини тіла), вважають британські вчені з Кембриджу.

Вчені виявили, що роль спадковості в ранньому розвитку інтелекту часто перебільшують, а на формування IQ значно більше впливають середовище й освіта на початку життя.

Лікарі медичної клініки при Університеті Ньюкасла отримали дозвіл на створення перших в Британії ембріонів "від трьох батьків". Їх імплантують двом жінкам, які страждають на невиліковні мітохондріальні захворювання, що можуть передатися їх майбутнім дітям.

Люди з підвищеним вмістом цукру в крові, навіть якщо вони не страждають від діабету, більше схильні до зниження розумових здібностей в довгостроковій перспективі, ніж здорові.