Нейробіологи з'ясували, як мозок формує звички

Дослідники з МТІ вирішили розібратися, як мозок формує сотні рутинних звичок: чищення зубів, шлях на роботу, прийоми їжі - всі ці процеси наш розум автоматизував до такої міри, що ми вже не думаємо про них. Як же він це робить?

Про дослідження пише Science Daily.

Вченим вже було відомо, що важливу роль у формуванні звичок грає структура мозку, відома як смугасте тіло, або стриатум.Експеримент з щурами, які отримували винагороду за прохід через лабіринт, показав незвичайні результати.

Коли тварина вперше вирішувало задачу, нейрони стриатума були порушені протягом всього процесу, але коли після ряду дослідів щур звикав до неї, збудження фіксувалося тільки на початку і в кінці експерименту. Після формування цього патерну порушити звичку стає дуже складно.

Метою нового дослідження було підтвердити ці висновки. Для цього вчені знову звернулися до поведінки щурів. Гризунів тренували натискати на два важелі в певній послідовності, наприклад, 1-2-2 або 2-1-2. Правильна послідовність приносила нагороду у вигляді смачного корму, але з'ясувати її щурам треба було самостійно.

На навчання треба було кілька тижнів. Після формування звички дослідники виявили в активності смугастого тіла очікувані сплески активності на початку і наприкінці завдання.

Тепер вчені впевнені, що виявлений патерн активності нейронів стриатума дійсно відповідає за об'єднання ряду окремих дій в єдину звичку.

Мозку досить запустити виконання процедури, а потім повідомити про її завершення. Однак дослідники визнають, що реальна картина може виявитися складніше цієї схеми.

Так, вчені виявили, що гальмуючі нейрони (інтернейрони) смугастого тіла проявляють активність, в той час як збуджуючі нейрони знаходяться в стані спокою. Щоб точно описати нейрофізіологічні основи наших звичок, команді належить вивчити взаємодію цих двох типів нейронів.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку