Миттєві аналізи та обшуки. Як діє новий портативний детектор кокаїну

Студенти і професори Міжнародного університету Флориди розробили і запатентували набір для проведення аналізів, який дозволить поліції швидко і точно визначати наявність кокаїну в організмі підозрюваного або виявити заховані наркотики

Про це пише Phys.org.

Ці аналізи можуть проводити правоохоронці прямо на вулиці - для одних потрібно взяти зразок слини, інші дають можливість перевірити склад підозрілого порошку.

У будь-якому випадку, речовина додається в розроблений хіміком І Сяо і її студентами розчин. Якщо в ньому є кокаїн - зразок за кілька секунд починає світитися під світлом синьої лампи.

Завдання, яке стоїть в даному випадку перед хіміками, непроста. "Ми намагаємося виявити крихту кокаїну, розчинену в басейні, - говорить один з студентів, Хайсян Ю. - Але нам ще складніше, тому що в слині є білки і солі, які відрізняються у різних людей".

Однак вченим вдалося створити портативний молекулярний сенсор, який працює з речовинами в низько-мікромолярних концентраціях.

Традиційні методи визначення наявності кокаїну в організмі людини обходяться дорожче, вимагають більше часу і зусиль.

Спочатку потрібно отримати зразок крові або сечі, потім відправити його в лабораторію. Результати зазвичай приходять через тижні і можуть бути помилково позитивними або помилково негативними.

Розробка хіміків Флориди, за їх запевненням, відрізняється точністю, а весь процес займає набагато менше часу і коштує дешевше. Ніякого складного обладнання для нього не потрібно. Розробники тесту збираються отримати на нього ліцензію і розпочати запуск у виробництво.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку