Робособаки vs двері. Як роботи Boston Dynamics навчилися кооперації

Американський розробник роботизованих пристроїв Boston Dynamics опублікував на своєму YouTube-каналі відеоролик, на якому робот-собака SpotMini демонструє нові можливості

Прот це повідомляє The Verge.

На відео по коридору рухається звичайна модель чотириногого робота-пса, яка хоче пройти далі, але зупиняється перед замкненими дверима.

В цей же момент з-за рогу виходить модифікований SpotMini, до "голови" якого прикріплений роботизований маніпулятор. Робот захоплює їм ручку двері, відкриває її, потім робить прохід ширше і пропускає вперед свого товариша.

Користувачі YouTube визнали ролик страхітливим. "Ми приречені", "Вони йдуть. Готуйте рушниці", - пишуть коментатори під відео.

Багато хто порівнює розробку Boston Dynamics з роботами з п'ятого епізоду останнього сезону "Чорного дзеркала", де роботи-собаки зі схожою механікою рухів вбивали все на своєму шляху. Також вони зі спритністю відчиняли двері, використовуючи маніпулятори і набори відмичок.

Як зазначає видання, роботи компанії і раніше вміли відчиняти двері. Так, двоногий Atlas, що неодноразово піддавався гонінням від розробників, на відео 2016 року поштовхом рук відкриває двері.

При цьому компанія давно намагається поліпшити репутацію своїх розробок, які спочатку призначалися для оборонного сектора. Найчастіше роботи Boston Dynamics викликають у глядачів жах або насмішку, їх образи постійно використовують в комічних відеороликах і в мемах.

Представлений в листопаді чотириногий робот-собака SpotMini повинен був змінити уявлення. Робота зробили більш обтічним, а механічні частини сховали під забарвленим в жовтий колір корпусом. 

Для яких цілей Boston Dynamics розробляє роботів, поки неясно. У минулому році японський телекомунікаційний гігант SoftBank викупив компанію у Alphabet за $100 млн.

Для оборони роботи вже не знадобляться - військові відмовилися від їх використання через громіздкість і шум. Передбачається, що під керуванням SoftBank американська компанія буде випускати домашніх роботів по аналогії з роботом Pepper від компанії Aldebaran, яка також належить японському гігантові.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це