Космічні туристи. Хто і як готуватиме мандрівників до польотів

Стартап Starfighters створює першу комерційну програму підготовки астронавтів. Вона призначена для космічних туристів, які забронювали собі місця на ракетах SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic або будь-якій інший компанії, яка обіцяє відправити всіх бажаючих на орбіту Землі в найближчому майбутньому

Про це пише Motherboard.

На сьогоднішній день тільки Starfighters пропонує висококваліфіковану тренувальну програму для непрофесійних космонавтів.

У приватних космічних компаній таких програм немає, а у NASA, навпаки, дуже жорсткі вимоги до астронавтів, на  підготовку яких йдуть роки.

Клієнти Starfighters вчаться літати на винищувачах F-104 - тих самих, на яких тренувалися Ніл Армстронг і інші космонавти епохи "Аполлона".

F-104 називали "ракетою з людиною всередині": він може розвивати швидкість, що в два рази перевищує швидкість звуку, а при певних умовах в кабіні можна відтворити умови, близькі до тих, що астронавти відчувають при зльоті.

"Ми вважаємо, що буде неправильно відправляти в космос непідготованих, але дуже багатих людей, і сподіватися, що вони там самі як-небудь впораються", - впевнений СЕО Starfighters Рік Свєтков.

Читайте також: Найпотужніша ракета за останні 30 років.Все, що потрібно знати про тріумфальний запуск Falcon Heavy

Тому за $20 тисяч за один політ потенційні космічні туристи можуть відчути на собі перевантаження, аналогічні тим, що астронавти відчувають при зльоті, а також стан невагомості.

В майбутньому Starfighters збирається розширити тренувальну програму астронавтів, наблизивши її до стандартів NASA. Поки не існує завірених на державному рівні методик по підготовці до польотів космічних туристів, і Свєтков сподівається, що при розробці відповідного законодавства його програму візьмуть за основу.

Читайте також: Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан