NASA повертається до ідеї ядерного двигуна в космічних кораблях. Навіщо

Прагнення відправити людину на Марс змусило NASA струсити пил з технології, яку відклали на полицю ще в 1970-х - ядерного двигуна для космічних кораблів

Про це пише Fortune.

 Розробка реактора і палива для такого двигуна, призначеного для польотів в глибокому космосі, доручена компанії BWXT Nuclear Energy.

Компанія BWXT - спадкоємиця Babcock & Wilcox, яка розробила і побудувала одні з перших в світі ядерні реактори і атомні підводні човни, а в останні десятиліття займалася дослідженнями надійності ядерних ракетних двигунів.

На відміну від традиційних ракетних двигунів, що спалюють паливо для створення тяги, в ядерній системі для нагріву робочого тіла (зазвичай рідкого водню) використовується безпосередньо реактор.

Водень викидається через сопло, рухаючи космічний корабель вперед. Це дозволяє подвоїти ефективність використання палива, а отже - зменшити розміри ракети і скоротити час польоту, говорить Стівен Хейстер, професор аеронавтики і астронавтики Університету Пердью.

"Цей фактор неймовірно важливий, особливо для дуже складних місій, для яких потрібно багато палива, таких як політ на Марс", - говорить він.

Читайте також: Найпотужніша ракета за останні 30 років.Все, що потрібно знати про тріумфальний запуск Falcon Heavy

До того ж, ядерний ракетний двигун дозволить перервати місію і відновити її навіть через кілька місяців, говорить Джеффрі Шихі, головний інженер NASA.

"Новизна цієї конструкції реактора знижує обсяг палива, необхідного для виконання імпульсних маневрів. Можна буде перезапускати двигун кілька разів", - пояснює він. І хоча космонавтам доведеться перебувати в захищеному від радіації відсіку, вони будуть менше схильні до космічного випромінювання, оскільки час польоту скоротиться.

Читайте також: Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан