Вчені збираються вирощувати людські органи для трансплантації у вівцях

Команді вчених з Каліфорнійського університету в Девісі (США) вдалося ввести людські стовбурові клітини в ембріони овець, що наближає людство до вирощування потрібних органів у тваринах

Про це пише The Guardian.

Вчені сподіваються, що клітини людини, введені в ембріони, будуть рости і зможуть сформувати підходящий для трансплантації орган.

"Навіть сьогодні ідеально підходящі органи, за винятком випадків пересадки від ідентичних близнюків, служать недовго, тому що імунна система постійно нападає на них", - каже доктор Пабло Росс з дослідницької команди.

В даний час команді дозволено спостерігати за ембріонами протягом 28 днів. Цього має бути достатньо, щоб побачити розвиток органу, коли людські клітини будуть об'єднані з генетично модифікованим ембріоном.

Доктор Хіро Накаучі зі Стенфордського університету розповів, що більш тривалий експеримент - до 70 днів, був би переконливішим, хоча це потребуватиме додаткового дозволу з боку держави.

За словами доктора Пабло Росса, використання ембріонів овець має кілька переваг. В першу чергу, вони легко приживаються, отже, для експерименту потрібна менша кількість ембріонів. Крім того, у овець схожі з людськими серце і легені - найскладніші для пересадки органи.

Читайте також: Біологи відкрили ген регенерації. Чи почнуть людям відрощувати кінцівки

Брюс Уайлоу, професор біотехнології в Інституті Рослина, де була створена вівця Доллі, впевнений, що ще належить пройти довгий шлях, перш ніж повноцінні людські органи зможуть бути вирощені в тваринах . Однак він вважає, що нове дослідження є "важливим кроком, щоб зрозуміти, чи підходять вівці для цієї мети".

За даними британської організації NHS Blood and Transplant, 457 осіб померли в 2016 році у Великобританії, не дочекавшись органів для пересадки, а ті, хто все-таки їх отримав, не можуть з ними жити через відторгнення організмом. Вирощування людських органів у тварин може вирішити проблему несумісності у всьому світі.