4 найцінніші гуманітарні навички в епоху автоматизації. Що додати до наступного резюме

Поява роботів і алгоритмів на виробництві та в офісі створить потребу в новому класі фахівців. Їм доведеться вирішувати етичні питання, проводити критичну оцінку і контролювати роботу штучного інтелекту

Письменник і засновник консалтингового агентства ReD Associates Крістіан Мадсбьерг вважає, що через це на ринку праці виросте потреба в гуманітаріях. У своїй колонці в Fast Company він представив чотири навички, які стануть потрібними в найближчі роки.

Контекстуалізація

Машинне навчання краще будь-якої людини орієнтується в великих базах даних і легко порається з рішенням простих і ясних завдань. Але в деяких випадках проблему, яку потрібно вирішити, не можна розпізнати відразу. У цих випадках штучний інтелект не зможе обійтися без допомоги людини.

Наприклад, пацієнт поступово перестає приймати ліки. Алгоритм зауважує зміни в системі прийому, але не розуміє, в чому справа.

Також ШІ не знає, які саме питання задати пацієнту. Людина краще розуміє ситуацію, адже усвідомлює, що являє собою життя з хронічним захворюванням. Фахівець зможе задати потрібні питання і вибудувати відповідний курс лікування.

Цікавість

Здатність досліджувати навколишній світ і робити висновки на основі спостережень - це важлива властивість, яка відрізняє людину від робота.

Поки технології не дозволяють програмувати машини так, щоб у них розвивалося живе творче мислення і здатність помічати закономірності, навіть якщо вони не кидаються в очі.

Будь-які спроби ШІ працювати в креативному середовищі будуються на великих даних і рандомізації, але будувати концепції на основі спостережень роботи і алгоритми поки не можуть.

Критичне мислення

В епоху постправди та інформаційних бульбашок критичне мислення цінується більше, ніж будь-коли раніше. Важливо, що більшість з цих феноменів сформували алгоритми і боти.

Уже зараз потрібні фахівці, які зможуть контролювати пристрої зі штучним інтелектом і стежити за їх роботою. В епоху, коли думки часто переважають над фактами, люди зі здатністю до критичної оцінки дійсності будуть цінуватися особливо високо.

Етичні судження

Алгоритми не здатні відрізнити хороше від поганого до тих пір, доки це не буде прописано в їхньому коді. Саме тому багатьом компаніям будуть потрібні фахівці, які зможуть оцінювати ШІ-розробки з точки зору етики.

Після серії скандалів з популярними відеоблогерамі власникам YouTube довелося залучити до роботи команду модераторів, які тепер ретельно проглядають завантажений контент.

Повністю покладатися на алгоритми компанія вже не може через репутаційні ризики. Ця тенденція з часом тільки посилиться, і кожному підприємству буде потрібен свій оцінювач етичних ризиків.

Читайте також: 6 професій майбутнього очима дизайнерів. Чого нам чекати