Біологи проаналізували геном мамонтів і мастодонтів. Що вони виявили

Міжнародна група вчених секвенувала 14 геномів кількох видів слонів: як сучасних, так і вже вимерлих мешканців Азії і Африки, двох американських мастодонтів, одного прямобивневого слона віком 120 000 років і колумбійського мамонта

Це дослідження допоможе розібратися в складному процесі схрещування видів і пояснити, чому мамонти поширилися по території з такими різними умовами проживання і існували такий тривалий термін, повідомляє EurekAlert.

Міжвидове схрещування між близько спорідненими видами ссавців є звичайним явищем. Прикладом можуть служити бурі і полярні ведмеді, орангутанги Суматри і Борнео, сірі вовки і шакали.

"Ці генетичні дані говорять нам про те, що біологія - заплутаний предмет, і що еволюція не рухається організовано і по прямій", - каже генетик Хендрік Поінар, один з авторів статті, що вийшла в журналі Proceedings of the National Academy of Science.

Прямобивневий слон. Реконструкція

Наприклад, детальний аналіз генома прямобивневого слона показав, що це був гібрид стародавнього африканського слона з шерстистим мамонтом і сучасним лісовим слоном. Також вони виявили свідоцтва схрещування колумбійського і шерстистого мамонта, незважаючи на їх різні ареали проживання.

Цікаво, що вчені не знайшли генетичних слідів схрещування у двох з трьох видів слонів, що залишилися: лісового і саванного. Це говорить про те, що останні 500 тисяч років вони проживали в майже повній ізоляції, не дивлячись на те, що знаходилися в сусідніх ареалах.

Лісовий слон

Саванний слон

Читайте також: Біологи відкрили ген регенерації. Чи почнуть людям відрощувати кінцівки