Біологи навчилися послаблювати і зміцнювати пам'ять на молекулярному рівні

Під час запису спогадів у мозку формуються зв'язки між нейронами. Дослідження Каліфорнійського університету показує, як ці зв'язки можуть бути зміцнені або ослаблені на молекулярному рівні

 Про це пише EurekAlert.

Тонкі відростки нейронів, дендрити, дозволяють їм з'єднуватися з іншими нейронами за допомогою синапсів. Повідомлення рухаються по синапсах у вигляді хімічних сигналів: молекула, або нейромедіатор, з'являється на одному кінці синапсу і з'єднується з рецептором на іншому.

Одним з найбільш важливих в цьому процесі є АМРА-рецептор, який відповідає за швидку синаптичну передачу всередині мозку.

"Ідея полягає в тому, що коли відбувається процес передачі сигналу через синапс, який призводить до формування пам'яті, необхідний новий рецептор", - пояснює професор Ельза Діас, головний автор статті, опублікованій в журналі Cell Reports. Чим більше рецепторів в синапсі, тим міцніше пам'ять.

Зараз команда Діас зайнята з'ясуванням методу регулювання руху рецепторів, особливо в клітинах гіпокампу, невеликої ділянки мозку, що відповідає за збереження спогадів. Вчені вже виявили, що білок SynDIG4, взаємодіючи з АМРА-рецепторами, може оперативно посилювати пам'ять.

В результаті експерименту на мишах придушення цього білка призвело до втрати пам'яті у гризунів - вони не змогли виконати прості завдання, з якими раніше легко поралися, наприклад, знайти дорогу в лабіринті. Білок SynDIG4 є також і у інших тварин, і у людини.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку