"Нафтогаз" звернеться до арбітражу за відшкодуванням збитків від дій "Газпрому", - Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив, що "Газпром" не може в односторонньому порядку розірвати контракти на постачання газу, а "Нафтогаз" вимагатиме відшкодування збитків за такі дії у суді

Про це президент заявив під час наради, передахє Еспресо.TV.

"Контрактами не передбачено правил їхнього розірвання в односторонньому порядку. Подібні заяви "Газпрому" можуть пояснюватися лише небажанням виконувати свої зобов'язання. Якщо це відбудеться, НАК "Нафтогаз" звернеться в арбітраж за додатковою компенсацією шкоди, вчинено безвідповідальними діями "Газпрому", - сказав президент.

Порошенко наголосив, що рішення міжнародного суду на користь "Нафтогазу" було обґрунтованим.

"Трибунал пояснив своє рішення. НАК "Нафтогаз" вимагає компенсації збитків у зв'язку з невиконанням "Газпромом" своїх контрактних зобов'язань. Дії "Газпрому" підкреслюють ненадійність його як постачальника. МЗС ретельно і своєчасно поінформувало наших партнерів про заходи, що будуть вжиті", - сказав Порошенко.

Президент запевнив, що, попри дії росіян, транзиту газу нічого не загрожує.

"Ми впевнені, що контракт не буде розірвано. Транзитам нічого не загрожує. Україна в черговий раз підтвердила свій статус надійного постачальника. Росія і "Газпром" ще раз продемонстрували, що як тільки наступає холод, вони роблять спроби застосувати постачання газу як механізм політичного тиску. Це не пройде", - додав Порошенко.