У ЄС стурбовані відмовою "Газпрома" працювати з Україною: хвилюються за транзит і пропонують посередництво

Єврокомісія стурбована відмовою російського "Газпрому" співпрацювати з "Нафтогазом" і закликає Росію та Україну підтвердити статус надійних постачальника та транзитера газу

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович, передає сайт ЄК.

"За нинішніх обставин (низькі температури, високий внутрішній попит на газ, очікуваний прямий імпорт з Росії) низький тиск в системі транспортування газу стає особливо проблематичним. Здається, "Нафтогазу" та "Газпрому" не вдалося домовитися про умови імпорту природного газу попри рішення Стокгольмського арбітражного суду, що призвело до відмови у постачанні навіть обсягів, заздалегідь сплачених "Нафтогазом". На думку Комісії, така ситуація викликає стурбованість не лише прямим постачанням природного газу в Україну, але, можливо, також транзитом газу до ЄС", - йдеться в заяві.

Комісія закликала всі задіяні сторони, компанії та міністерства України і Росії знайти негайні рішення відповідно до рішень Стокгольмського арбітражного трибуналу.

"Комісія готова керувати тристороннім процесом, який у минулому вже виявився ефективним у ситуаціях розбіжностей. З цією метою віце-президент Шефкович закликає міністрів енергетики України та Росії оцінити ситуацію та узгодити необхідні наступні кроки. Важливо, щоб як Росія, так і Україна підтвердили свої позиції надійного постачальника та транзитера газу, як це було і в останні роки", - наголошують у Єврокомісії.

Шефчович зазначив, що збільшення реверсних потоків із ЄС за короткий час наразі є складним завданням через жорсткі спотові ринки (низькі температури по всьому ЄС) та труднощі для технічної перебудови потоків у рамках газотранспортної системи.