Вчені розробили покриття, що перетворює звичайне скло на "розумне"

Вчені з університету Мельбурну Королівського технологічного університету розробили систему адаптивного тонування скла, яке не вимагає електрики

Про це пише New Atlas.

На ринку вже існує багато прикладів "розумного" скла, яке затемнюється в залежності від інтенсивності навколишнього світла і температури.

Таким чином, вдається знизити витрати на опалення або кондиціонування приміщення. Однак електронне тонування вимагає електрики.

Тепер австралійські вчені з Мельбурнського королівського технологічного університету розробили покриття, яке дозволяє повністю обійтися без електроенергії. Товщиною всього в 50-150 нанометрів (в 1000 разів тонше за людську волосину) воно наповнене відносно недорогим двоокисом ванадію.

При температурі поверхні нижче 67 ºC діоксид ванадію діє як ізолятор, допомагаючи утримати тепло всередині приміщення. При цьому, він дозволяє проникати всьому спектру сонячного світла через вікно.

Однак при температурі 67 ºC він перетворюється в метал, який блокує проникнення теплового інфрачервоного сонячного випромінювання. Це означає, що приміщення залишаються теплішими, коли температура нижче, і прохолодішими, коли температура вище.

Завдяки цьому можна менше використовувати як системи опалення, так і кондиціонування. Крім того, користувачі можуть налаштувати ступінь затемненності скла за допомогою підсвічування.

Раніше покриття діоксиду ванадію можна було наносити тільки на поверхню зі спеціальним покриттям, однак вчені розробили метод нанесення безпосередньо на віконне скло.

"Наші технології потенційно скоротять зростаючі витрати на кондиціонування і опалення, а також значно скоротять викиди вуглецю в будівлях будь-яких розмірів, - каже професор Мадху Бхаскаран. - Рішення енергетичної кризи пов'язано не тільки з переходом на поновлювані джерела, а й з новими системи енергозбереження".

Читайте також: 10 проривних технологій 2018 року. Чим завтра житиме світ