Вчені придумали, як лікувати рани рибою

Існує не так багато способів застосування риб'ячої луски, однак, на думку вчених з Сінгапурського технологічного університету, вона може допомогти в лікуванні ран і опіків

Про це повідомляє New Atlas.

Дослідники отримали луску лаврака, тілапії і змієголової риб з сінгапурських рибних ферм, а потім витягли з неї колаген - білок, що становить основу сполучної тканини і забезпечує її міцність і еластичність. Коли цей колаген модифікували і нанесли на пошкоджену шкіру мишей, він сприяв її регенерації - утворення кровоносних і лімфатичних судин.

Хоча колаген вже давно використовують в ранових пов'язках, його зазвичай отримують зі шкіри корів, свиней або овець. На думку вчених, у використанні таких тварин як джерела сировини є деякі недоліки.

"Через культурні і релігійні причини клінічні застосування цих матеріалів було обмежено. Крім того, вони повинні проходити більше перевірок і обробки через ризик хвороб, які можуть передаватися людям від ссавців", - каже Клео Чунг, співавтор дослідження.

Риб'яча луска - набагато більш дешеве джерело колагену, оскільки вона є відходом. До того ж, вона може працювати ефективніше.

У попередньому дослідженні вчені встановили, що колаген на основі риб'ячого жиру індукував ендотеліальні клітини пупкової вени людини виробляти в 2,5 рази більше білка, відповідального за утворення кровоносних судин - в порівнянні з ендотеліальними клітинами, культивованими на коллагені з коров'ячої шкіри.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку