Вчені знайшли галактику без темної матерії. Раніше таке вважалося неможливим

Астрономи виявили нову галактику, в якій майже немає темної матерії - раніше вважалося, що такого явища існувати просто не може

Дослідження опубліковане в журналі Nature. Галактика отримала назву NGC1052-DF2.

Ця галактика - унікальна, бо містить не більше 1/400-ї кількості темної матерії, яку очікували віднайти астрономи в об'єкті такого розміру. Галактика настільки ж велика, як і наш Чумацький Шлях, але вона уникала уваги, оскільки містить лише 1/200 кількість зірок.

"Відкриття галактики без темної матерії стало вкрай несподіваним сюрпризом для нас. Протягом десятиліть ми думали, що галактики починають своє життя у вигляді скупчення темної матерії, куди поступово "падає" газ, де народжуються зірки і формуються рукава, подібні спіралям Чумацького Шляху. NGC1052-DF2 ставить під сумнів всі ці ідеї", - заявив Пітер ван Доккум з Єльського університету.

NASA підготувало короткий інформативний ролик щодо NGC1052-DF2. 

Імовірно, темна матерія - матерія, яка не випускає електромагнітного випромінювання і безпосередньо не взаємодіє з ним, проте впливає на швидкість руху тіл.

Вважається, що більшість галактик включають в себе темну матерію, причому в різних пропорціях. Виявивши NGC1052-DF2, Доккум і його колеги припустили, що вона майже повністю складається з неї - раніше вони виявили кілька подібних прикладів.

Зображення з космічного телескопа "Хаббл" галактики NGC 1052-DF2. Віддалені галактики видно через DF2 через малу кількість зірок.

Спостерігаючи за швидкостями руху зірок в одній з них, NGC1052-DF2, вчені виявили натяки на зворотну річ - в цьому скупченні зірок, розташованому в 65 мільйонах світлових років від Землі, темна матерія ніяк не впливала на швидкість руху світил.

Такі галактики були відкриті ван Доккумом і його колегами ще на початку 2015 року за допомогою телескопа DTA (Dragonfly Telephoto Array), який призначений для вивчення найбільш тьмяних об'єктів у Всесвіті.

За допомогою цього приладу астрономи змогли виявити близько п'ятдесяти дуже невеликих і пустельних галактик, існування і виживання яких вкрай складно пояснити за допомогою поточних астрономічних теорій. 

Надалі дослідники використовували космічний телескоп "Хаббл" та Обсерваторію Близнюків на Гаваях, щоб розкрити більше деталей.

"NGC1052-DF2 виглядає так, як ніби хтось узяв типову галактику і залишив від неї лише кульові скупчення і групи зірок на її околицях, і викинув все інше. Теорій, які б передбачали існування таких об'єктів, просто не існує. Ця галактика поки залишається повною загадкою для нас, і ми не можемо пояснити жодну її межу. Як вона виникла, нам абсолютно незрозуміло", - зазначив астрофізик.

Наразі команда віднайшла більше галактик з "дефіцитом темної матерії", і аналізує зображення з "Хаббла" 23 інших галактик. Три з них виглядають схожими на NGC 1052-DF2.

"Ми думали , що всі галактики складаються із зірок, газу і темної матерії , змішаних разом, але темна матерія завжди домінує," - каже Роберто Абрахам, співавтор дослідження і дослідник в Університеті Торонто."Схоже, що, як мінімум, деякі галактики існують з великою кількістю зірок і газу, і майже без темної матерії. Це досить химерно".

Довідка:

Темна матерія — один із компонентів Всесвіту, існування якого припустили нещодавно лише за гравітаційним впливом на видиму матерію і на фонове випромінювання, оскільки вона не випромінює і не розсіює електромагнітне випромінювання, а також не бере участі у сильній (ядерній) взаємодії.

Читайте також: Космічна субмарина. Коли і навіщо NASA відправить підводний човен на Титан