В уряді розповіли, коли українці відчують ефект від медичної реформи

Успіх проведеної урядом України реформи медицини стане загальним успіхом для громадян, які фактично отримають якісні послуги, а лікарі - якісні умови праці та гідну зарплату

Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає прес-служба Кабміну.

Він підкреслив, що ситуація в медицині вимагає змін, оскільки десятиліттями в цій сфері тривала "боротьба за грошові потоки, а не за якість послуг".

"І я теж втрачав близьких людей через неспроможність нашої медицини, нездатність врятувати життя. І цей біль багатьох із нас супроводжує усе життя, - сказав Володимир Гройсман. - Тож нам треба змінити ситуацію, і ми її змінимо".

Читайте також: Кардіохірург Олександр Бабляк про те, чому Україна лідер зі смертності від серцевих хвороб

Очільник Кабміну наголосив, що цей процес потребуватиме часу. І навіть розвинуті держави світу проводять такі реформи десятиліттями.

"За 3-5 років ми ситуацію змінимо. Вона вже наступного року стане іншою. Ми все, що потрібно, будемо платили за послугу. Для людей все буде безкоштовно! Але кожен заклад має знати, що має прийняти пацієнта якісно, надати йому нормальну послугу. Одразу все не відбудеться. Але зараз ми запроваджуємо систему, коли "кошти йдуть за пацієнтом". Саме ви (громадяни - ред.) будете показувати, куди заплатити кошти за послугу. І це нісенітниці, що хтось із пацієнтів буде платити. Хочу звернутися до політиків і людей: реформа цього (оплату послуги пацієнтом - ред.) не передбачає. Ми будемо платити за пацієнта і за увагу до громадян", - зазначив Гройсман.

Читайте такожОбрати сімейного лікаря: як жити в умовах медичної реформи

Прем’єр-міністр наголосив, що в процесі змін можливі дискомфорт і непорозуміння. Але все можна вирішити.

"Ми будуємо кардіоцентри, започаткували програму "Доступні ліки" - сьогодні мільйони українців отримують ліки безкоштовно. Ми створюємо інфраструктуру і маємо запровадити нову систему в ній. При цьому відповідальність - це головний аспект впровадження змін", - підсумував прем'єр.