У Польщі назвали причину Смоленської катастрофи

Загибель представників польської урядової делегації на борту літака Ту-154 спричинив вибух

Про це заявив голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи, екс-міністр національної оборони Польщі та депутат Сейму (партія “Право і справедливість”) Антоні Мацеревич в ефірі телеканалу TVPinfo, у програмі "Варто говорити".

"Пасажири були вбиті вибухом у центроплані перед зіткненням із землею. Це стало причиною їхньої смерті",- говорить Мацеревич.

Він зазначив, що технічний рапорт був підписаний усіма представниками комісії.

За словами екс-міністра, сила вибуху розірвала на частини польських генералів, які сиділи в цій частині літака, де, власне, відбувся вибух.

Про наявність вибуху свідчить сила, з якою вбилися в землю двері літака. На інших частинах літака — наслідки дії високої температури. Проведені комісією експерименти теж підтверджують факт вибуху, говорить Мацеревич.

Депутат Сейму описав один із експериментів. За його словами, члени комісії створили модель крила, ініціювали вибух і подивилися на наслідки — крило було розрізано навпіл. Модель крила повністю відтворила стан крила літака, що впав під Смоленськом. 

Мацеревич презентував також документи, які детальні описують даний експеримент. 

Він повідомив, що технічний рапорт щодо причин катастрофи буде оприлюднено упродовж кількох тижнів.

Як повідомлялося, урядова підкомісія з розслідування причин Смоленської катастрофи, яку створено при Міноборони Польщі, поновила слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій вона розглядає вибух на борту літака, який стався ще до його зіткнення із землею. У січні цього року члени комісії повідомили, що причиною катастрофи стала серія вибухів - у крилі, слоті та центроплані літака, що підтвердив аналіз механізму удару дверей об землю.