"Нафтогаз" вимагатиме від "Газпрому" ще $15 млрд у разі відмови росіян від транзиту газу Україною

НАК "Нафтогаз України" заявив про можливість вимагати від російського "Газпрому" компенсації в разі відсутності транзиту російського газу через Україну після 2019 року

Про це йдеться в оприлюдненому "Українськими новинами" листі голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

"В разі відсутності транзиту після 2019 року перегляд тарифу дає змогу вимагати за це компенсацію - зокрема, вимагати від іншої сторони Контракту компенсацію витрат, пов'язаних із економічним знеціненням вкладеного капіталу, тобто втраченої вартості транзитних активів. За оцінкою Компанії, право на перегляд тарифу загалом може дати змогу Компанії отримати додаткову компенсацію в розмірі до $15 млрд", - йдеться у листі.

У "Нафтогазі" зазначили, що суперечка щодо тарифної ставки може стати суттєвим економічним стимулом для "Газпрому" продовжувати транзит після 2019 року.

При цьому "Нафтогаз" уже зробив подання про перегляд тарифу на послуги транзиту газу українською газотранспортною системою для "Газпрому", тобто почав передбачену контрактом процедуру.