4 роки тому почалася АТО на сході України

Рівно 4 роки тому в.о. президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ про початок антитерористичної операції (АТО) проти російської армії та найманців на сході України

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України", - йшлося у тексті документа.

При цьому в.о. президента керувався ст. 107 та 112 Конституції України, які передбачають, що "рішення Ради національної безпеки і оборони України вводяться в дію указами президента" і те, що у разі дострокового припинення повноважень президента України, а Віктор Янукович, як відомо, ще 21 лютого самоусунувся від виконання обов'язків голови держави, його функції "на період до обрання і вступу на пост нового президента" покладаються на голову Верховної Ради.

При цьому перший відкритий бій з росіянами та їхніми найманцями відбувся днем раніше - 13 квітня 2014-го, коли співробітники спецпідрозділу СБУ "Альфа" потрапили у засідку під Слов'янськом. Там тоді загинуло декілька співробітників цього відомства.

Читайте також: Приватне військо Вагнера. Історія підполковника з України, який очолив особисту армію Путіна

Слід наголосити, що тоді у Слов'янську, окрім Ігора Гіркіна (Стрєлкова), серед ватажків терористів було вперше помічено кадрового офіцера російської військової розвідки ГРУ Дмитра Уткіна (Вагнера).

При цьому захисники українських державних інтересів страждали від російських провокаторів з самого початку 2014 року, ще під час Революції Гідності. За потурання керівництва місцевої міліції на їхні мирні акції з дерев'яними битками, арматурою й ножами нападали "тітушки" від Партії регіонів, а також десятки й сотні спеціально завезених з Росії бойовиків - переодягнутих співробітників МВС та Міноборони країни-агресора. 

Такі випадки постійно траплялися у Харкові, Луганську, Донецьку, Миколаєві та Одесі.

Один з мітингів за єдність України у Донецьку закінчився загибеллю прес-секретаря Донецької обласної організації ВО "Свобода" Дмитра Чернявського.

Читайте такожЩо відомо про голову Об'єднаних сил (ООС) Сергія Наєва: меч від Єлизавети II, воював за ДАП, має брата в Криму

Незабаром АТО змінить свій формат. Замість Антитерорестичного центру СБУ бойовими та іншими діями у зоні конфлікту займатиметься Генштаб ЗСУ, сама ж операція, як зазначив Турчинов в одному зі своїх останніх інтерв'ю, набуде "точкового" характеру. Й називатиметься вона вже не АТО, а ООС (Операція об’єднаних сил). 

Читайте такожАгресія Росії проти України: обсяги втрат і можливості репарацій