Вчені виростили крихітний людський мозок в мишачій голові. Навіщо

Біологи з Університету Солка в Каліфорнії вживили в голову миші людські мозкові органели розміром з сочевицю

Дослідження опубліковане в журналі Nature є першою публікацією, яка описує успішну імплантацію мозкових органел людини в "приймаючий" мозок іншого виду, із забезпеченням їх достатньою кількістю крові і поживних речовин для життя і розвитку протягом декількох місяців.

Спочатку дослідники взялися за людські мозкові органели для вивчення шизофренії, але з'ясувалося, що цю техніку можна використовувати в подальшому в різних сферах.

Наприклад, техніку вирощування ділянок людського мозку в мишах можна використовувати для пересадки в мозок людей, які отримали травми або мають проблеми розвитку.

Для експериментів людські органели вживлюються у кору головного мозку мишей, а щоб спостерігати за розвитком "міні-мозку" вчені замінюють частину черепа тварини на прозору деталь.

Подібні досліди почалися ще в 2013 році, але тоді клітини могли вижити лише 5 тижнів. Зараз імплантовані в мишей органели виживають до 233 днів, при цьому в них з'являються нові нейрони і кровоносні судини.

Незважаючи на це, вчені відзначають, що миші з крихітним людським мозком поводять себе так само, як і звичайні лабораторні миші.

Довідка:

Органела (від слова орган й давньогрець. εἶδος — вид) — зазвичай вільно-плаваюча частина еукаріотичної клітини, яка виконує специфічну функцію. Історично, органели були виявлені за допомогою різноманітних форм мікроскопії або завдяки клітинному фракціонуванню.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку