Найманці ПВК "Вагнера" вже воюють у Африці, де Кремль намагається повернути собі вплив відразу в кількох країнах

Російські військові інструктори, радники і найманці з приватних військових компаній з'явилися і вже активно діють в Центральній і Східній Африці, а російські політтехнологи задіяні в підготовці важливих виборів відразу в декількох африканських державах

Кремль стрімко намагається повернути вплив, який мав СРСР у багатьох регіонах планети, і навіть набути абсолютно нових союзників, передає Радіо Свобода.

За даними багатьох джерел, на чолі "африканського проекту" Москви стоїть наближений до Путіна та його клану петербурзький мільярдер Євген Прігожин, якого пов'язують з фінансуванням "фабрики тролів" в Ольгиному і так званої "ПВК Вагнера" народженого в Україні офіцера ГРУ Дмитра Уткіна.

Читайте також: Приватне військо Вагнера. Історія підполковника з України, який очолив особисту армію Путіна

Ще у квітні московська газета "Комерсант" повідомила, що політтехнологи Прігожина почали працювати в декількох країнах Африки, зокрема, у ПАР, Кенії й Мадагаскарі, де на найближчі рік-два намічено президентські або парламентські вибори. Проект Прігожина в Африці, який координує політтехнолог Ярослав Ігнатовський, розрахований на 2 роки, його передбачувана мета - заробити на експорті "перевірених" політтехнологій з Росії. Можливо, люди Пригожина також націлилися і на Нігерію, Лівію, Зімбабве і Чад. За даними "Комерсанта", учасники проекту - тільки чоловіки зі знанням іноземних мов, котрі не афішують свою роботу.

До того ж, Москва, офіційно і неофіційно, встановлює свою військову присутність в Центральноафриканській Республіці, з якою в грудні 2017 року у Сочі, під час візиту до Росії президента ЦАР Фостен-Аршанжа Туадера, було укладено військову угоду. Вона передбачає поставки офіційному уряду в Бангі реактивної зброї, кулеметів, автоматів і пістолетів, а також навчання 1300 бійців центральноафриканською армії.

Читайте також: Ті, кого там немає. Як воюють і заробляють російські ПВК

Однак, як пишуть журналісти з незалежної групи Conflict Intelligence Team (CIT), котрі вже кілька місяців уважно стежать за новим "африканським проектом" Кремля, "за формулюванням про "цивільних інструкторів" криється, швидше за все, загін найманців із пов'язаної з Кремлем і Прігожиним "ПВК Вагнера".

За дними Le Monde, російським військовим в ЦАР було передано у повне розпорядження палац Беренго поблизу столиці Бангі - колишня державна резиденція площею 40 га знаменитого центральноафриканського президента-імператора Жан-Беделя Бокасса, який правив з 1966 по 1979 рік, й де знаходиться його могила.

Автори тексту з групи CIT з посиланням на центральноафриканські і французькі ЗМІ та інші джерела вказують на те, що російські "інструктори" також розмістилися поблизу від родовищ золота, алмазів та урану.

Читайте також: Віталій Портников: під маскою "Вагнера" ховається Путін

Окрім того, вони охороняють чинного лідера ЦАР.

Фактично росіяни зайняли у ЦАР місце французьких військових, виведених звідти 2016 року.

Довідка

В Африці росіяни також активно втручаються у справи Судану та Лівії.

Наприклад, у Лівії вони підтримують фельдмаршала Халіфа Хафтара, що виступає проти визнаного міжнародним співтовариством уряду Фаєза Сараджа.