Через забруднення повітря щорічно помирають 7 млн людей, - ВООЗ

Щорічно 7 мільйонів людей помирають через забруднення атмосферного повітря і повітря всередині приміщень

Про це свідчать оприлюднені дані Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Рівень забруднення повітря залишається небезпечно високими в багатьох частинах світу. Нові дані ВООЗ показують, що 9 з 10 осіб дихають повітрям, що містить високий рівень забруднюючих речовин.

"Забруднення повітря загрожує всім нам, але найбідніші і найбільш маргіналізовані люди несуть на собі основний тягар", - заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейсус.

"Неприйнятним є той факт, що більше 3 мільярдів людей, більшість з яких жінки і діти, все ще дихають смертоносними газами кожного дня через використання в своїх будинках печей і палива, які забруднюють повітря. Якщо ми не приймемо термінових заходів по боротьбі з забрудненням повітря, ми ніколи не наблизимося до досягнення сталого розвитку ", - додав він.

За оцінками ВООЗ, близько 7 мільйонів людей щороку помирають в зв'язку з впливом дрібних частинок в забрудненому повітрі, які проникають глибоко в легені і серцево-судинну систему, викликаючи різні захворювання, включаючи інсульт, серцеві захворювання, рак легенів, хронічні обструктивні захворювання легень і респіраторні інфекції, враховуючи пневмонію.

Тільки забруднення атмосферного повітря викликало близько 4,2 мільйонів смертей у 2016 році, в той час як забруднення повітря всередині приміщень від пов'язаних з приготуванням їжі та використання технологій причин призвело до приблизно 3,8 мільйонів смертей за той же період.

Більше 90% смертей, пов'язаних із забрудненням повітря, фіксують в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, головним чином в Азії і Африці, за ними слідують країни з низьким і середнім рівнем доходу в регіоні Східного Середземномор'я, в Європі та Америці.

Близько 3 мільярдів людей - більше 40% населення світу - досі не мають доступу до "чистих" технологій приготування їжі вдома, що є основним джерелом забруднення повітря в домашніх господарствах.

ВООЗ визнає, що забруднення повітря є критичним фактором ризику неінфекційних захворювань, результатом чого є близько однієї чверті (24%) всіх смертей серед дорослих від серцевих захворювань, 25% від інсульту, 43% від хронічної обструктивної хвороби легень і 29% від раку легенів.

Читайте також: Смерть у повітрі. Як "нудна" екологія непомітно вб'є 260 тисяч людей