ГМО у венах: Вчені навчилися редагувати кров для переливання. Навіщо

Біологи з Брістольського університету представили технологію редагування генів - за їхніми словами, вона допоможе виробляти клітини крові для переливання пацієнтам, яких не можуть забезпечити донори

Про це пише Eurek Alert.

Вчені відзначили, що переливання відредагованих еритроцитів з поліпшеною сумісністю може забезпечити більш якісне лікування для пацієнтів з особливостями будови крові.

Для цього дослідники запропонували використовувати технологію CRISPR - clustered regularly interspaced short palindromic repeats.

Механізм працює аналогічно функції "знайти і замінити": фермент Cas9 розрізає ДНК в місці, обраному за зразком. Після цього специфічні гени, які можуть викликати імунні реакції, видаляються.

Вчені зазначають, що в той час як більшість людей можуть безпечно отримувати кров з донорської бази, пацієнти із захворюваннями - такими як таласемія або серповидноклітинна анемія, вимагають частих переливань, і в першу чергу це нововведення може допомогти їм.

Дослідження, опубліковане в журналі EMBO Molecular Medicine - перший доказ того, що редагування генів можна використовувати у виробництві рідкісних або адаптованих еритроцитів для пацієнтів з особливими потребами. У той же час автори роботи підкреслюють безліч складних технічних перешкод, які необхідно подолати, перш ніж цей підхід можна буде застосовувати в клініках.

"Кров, зроблена з використанням генетично модифікованих клітин, може в один прекрасний день забезпечити групу пацієнтів, яким важко підібрати донорів", зазначив доктор Ешлі Той - керівник робочої групи. "Однак для того, щоб отримати кров для переливання, потрібно буде провести дуже багато роботи".

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку