Часті походи в сауну зменшують ризик інсульту, - вчені

За результатами багаторічного дослідження, що частіше люди ходять до сауни, то менший для них ризик інсульту

Дослідження опубліковане в журналі Neurology, передає MedicalXpress.

Команда вчених з університетів Східної Фінляндії, Брістоля, Лестера, Емори, Кембриджа та Інсбруку протягом 15 років спостерігала за групою з 1628 жителів Східної Фінляндії в віці від 53 до 74 років (чоловіків і жінок).

Учасників експерименту розділили на категорії в залежності від того, наскільки часто вони відвідували традиційну фінську сауну (з відносною вологістю повітря 10-20%): один раз, два-три рази або від чотирьох до семи разів на тиждень.

З'ясувалося, що у тих, хто відвідував сауну два-три рази і чотири-сім разів на тиждень, ризик отримати інсульт виявився нижчим на 14 відсотків і 61 відсоток відповідно в порівнянні з учасниками з першої групи.

При цьому навіть при обліку таких чинників, як стать, вік, наявність діабету, індекс маси тіла, вживання алкоголю, рівень рухової активності та інших, кореляція між частотою відвідин сауни і зниженням ризику інсульту зберігалася.

Зазначається, що дослідження є спостереженням і не відображає причинно-наслідкових зв'язків між використанням сауни та ризиком зниження інсульту. Це лише показує асоціацію. 

Обмеження дослідження полягало в тому, що дослідження базувалося на традиційних фінських саунах, і результати не можна застосувати до інших видів теплової терапії, таких як інфрачервоне випромінювання, парові кімнати та гарячі ванни

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку