На Патріарха Варфоломія тиснуть противники української автокефальної церкви, - Супрун

Вселенський Патріарх Варфоломій відчуває потужний тиск щодо надання автокефалії українській православній церкві, однак це не завадить йому прийняти правильне рішення

Про це повідомила в.о. міністра охорони Уляна Супрун у Facebook.

Лікарка несподівано зустріла Патріарха перед посадкою на літак до України у міжнародному аеропорту Ататюрк.

“Подякувала за велику підтримку українського народу. Патріарх розповів, що відчуває потужний тиск щодо надання автокефалії українській православній церкві від противників цієї ідеї. Втім, це не завадить прийняти правильне рішення”, - зазначила Супрун.

Читайте також: У пошуках втраченої єдності. Навіщо потрібна українська помісна церква

  • 19 квітня президент України Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді звернувся до народних депутатів з закликом підтримати проект постанови про звернення до вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томоса (указу) про автокефалію православної церкви в Україні.
  • 268 народних депутатів проголосували за це звернення. Проти проголосували 36 нардепів (33 - з "Опоблоку", 2 - з "Відродження", 1 позафракційний).
  • 22 квітня стало відомо, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.
  • При цьому кожна окрема церковна громада, як пояснив політолог Сергій Таран, може самостійно переходити з Московського до Київського патріархату.
  • За словами директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрія Юраша, серед керівників релігійних парафій та єпархій Московського патріархату в Україні є частина тих, хто погоджується увійти до єдиної помісної церкви, однак на них зараз чинитиметься неймовірний тиск з боку Росії.