Стало відомо, скільки тисяч дітей Донбасу змушені навчатися у школі під час війни

Вздовж лінії фронту з обох боків російсько-українського збройного конфлікту на Донбасі змушені навчатися 200 тис. школярів

Про це повідомляють в Дитячому фонді ООН (UNICEF), передає DW.

"Діти вчаться в школах, у стінах яких видно отвори від куль, а вікна закладені мішками з піском. У підвалах обладнані бомбосховища, а у дворах залишаються осколки снарядів. Система освіти на сході України знаходиться під перехресним вогнем вже більше чотирьох років", - наголосила очільниця представництва UNICEF в Україні Джованна Барберіс.

Читайте також: Джавеліни в степах України. Чи зупинить американська зброя російську агресію

Як повідомляє організація, за останні 4 роки російсько-української війни знищено й пошкоджено сотні шкіл. Зокрема, протягом останніх 16 місяців - щонайменше 45 шкіл.

"UNICEF та партнери зафіксували щонайменше 8 випадків, коли військові об'єкти і об'єкти збройних груп (російсько-терористичних військ - ред.) розміщувалися в межах 500 метрів від дитячих садків та шкіл, а у двох місцях вони були розташовані лише в кількох метрах від навчальних закладів. Крім цього, з початку конфлікту пошкодження отримали ще 700 шкіл на сході України", - йдеться у повідомленні Дитячого фонду ООH.

Читайте також: Злочин і кара: колаборація як виклик Україні 

У UNICEF відзначили, що загрозою для дітей є розташовані по обидва боки лінії розмежування на Донбасі військові об'єкти, зокрема, склади боєприпасів і контрольно-пропускні пункти.

"Діти бояться обстрілів, і вчителі намагаються заспокоювати їх, але це дуже важко. Дітям важко впоратися з цим, тому що вони нервують і переживають стрес" - розповіла директорка школи № 2 у місті Красногорівка Олена Михацька.

Читайте такожЩо відомо про голову Об'єднаних сил (ООС) Сергія Наєва: меч від Єлизавети II, воював за ДАП, має брата в Криму 

З початку навчального року у UNICEF спостерігали 6 випадків, коли колишні будівлі шкіл були зайняті військовими.