Глобальне потепління - через туризм? Що виявили вчені, - дослідження

Вчені виміряли об'єм парникових газів, які потрапляють в атмосферу в результаті діяльності, пов'язаної з туризмом в 160 країнах, і встановили, що глобальна індустрія подорожей дає 8% всіх антропогенних викидів парникових газів

До такого висновку прийшла група вчених з Австралії, Індонезії, і Китаю, що опублікувала своє дослідження в журналі Nature Climate Change.

Туризм може бути дуже корисним для економіки, але він дає 8% антропогенних парникових газів - 4,5 гігатонн еквіваленту CO2 (цим показником вимірюють парниковий потенціал будь-яких газів, прирівнюючи відповідну кількість цих газів до еквівалентного по парниковому ефекту кількості CO2) .

Заходи з викидами у вибраних країнах з високим рейтингом на 2013 рік

Раніше парниковий потенціал туристичної галузі оцінювали в 5% ; різниця пов'язана, ймовірно, як з методикою оцінки, так і з економічним зростанням в галузі.

Основні напрями "забруднення  через туризм" у світі

Велика частина викидів парникових газів, які дає туризм - це вихлопні гази далекомагістральних лайнерів, але це ще не все: вчені врахували і ті парникові гази, які потрапляють в атмосферу в результаті перевезення продуктів та інших товарів (у тому числі енергоносіїв) для роботи готелів, ресторанів та інших об'єктів туристичної інфраструктури. Найбільше парникових газів даеют подорожі в і з Сполучених Штатів: тільки рух по обидві сторони канадської і мексиканської кордонів становить 2,7% глобальної емісії.

Основні напрями "забруднення  через туризм" по Європі

У статті вчені пов'язують обсяг викидів парникових газів в результаті туризму з добробутом населення; після того, як дохід одного домашнього господарства перевищує 40 тисяч доларів на рік, кожні нові 10% збільшення доходу дає близько 13% збільшення викидів парникових газів.

Викиди через придбані товари та промислові викиди в країнах з високим, середнім і низьким рівнем доходів

Це не дивно: чим більший дохід, тим більшу його частину люди витрачають на подорожі. Прогрес в області "зелених" технологій поки не рятує ситуацію: добробут населення зростає швидко, уряди вкладають кошти в розвиток туризму, а технології розвиваються дуже повільно.

Популярні острівні курорти першими відчувають на собі ефекти глобального потепління, але не можуть скорочувати емісію парникових газів; навпаки, чим більше туристів вони залучають, тим більше доводиться привозити їжі, палива та інших товарів, транспорт яких через океан знову-таки призводить до зростання концентрації парникових газів в атмосфері.

Читайте також: Смерть у повітрі. Як "нудна" екологія непомітно вб'є 260 тисяч людей