https://static.espreso.tv/uploads/article/2529407/imagesim578x383-00000000000000000000000000000000000000000000.gif", "width": 960, "height": 560 }, "description": "Австралійські вчені виявили, що у професійних, видатних шахістів в середньому тривалість життя вище, ніж у звичайних людей, і майже рівна тривалості життя спортсменів, чия діяльність пов'язана з фізичним навантаженням" }

Професійні шахісти живуть довше звичайних людей. Вчені пояснюють, чому

Австралійські вчені виявили, що у професійних, видатних шахістів в середньому тривалість життя вище, ніж у звичайних людей, і майже рівна тривалості життя спортсменів, чия діяльність пов'язана з фізичним навантаженням

Дослідження було опубліковане в журналі PLOS One, а автори роботи коротко описують результати в статті в журналі The Conversation.

Вони відзначають, що вирішили подивитися, наскільки стрес, пов'язаний з професійною грою в шахи, шкодить здоров'ю (наприклад, на Всесвітній шаховій Олімпіаді, що проходила в Норвегії в 2014 році, один з гравців помер під час поєдинку, а інший - в той же день - був знайдений мертвим у готельному номері; ці та деякі інші випадки викликали у деяких людей думку, що стрес під час шахового поєдинку може привести до передчасної смерті, кажуть автори дослідження).

Відзначається, що дослідники виявили вкрай мало робіт на тему зв'язку розумового спорту і ризику передчасної смерті. Ними було знайдено всього одне дослідження, що стосується шахістів, - воно було проведено в 1969 році і виявляло менш високу тривалість життя у професійних гравців, на відміну від любителів.

Однак, як підкреслюють автори нової роботи, тоді було досліджено всього 32 гравця і всі з них були народжені в XIX столітті.

При цьому, як відзначають дослідники, безліч даних вказує на те, що у видатних спортсменів в активних, пов'язаних з фізичним навантаженням видах спорту ризик передчасної смерті істотно нижче, ніж у звичайного населення.

Автори нової роботи вирішили порівняти елітних шахістів з олімпійськими медалістами, щоб визначити, як професійна гра в шахи може впливати на тривалість життя.

Так, дослідники використовували дані Wikipedia - там представлені понад 1 700 гросмейстерів, вказані роки життя спортсменів і представлені ними країни.

Крім того, фахівці використовували дані Міжнародного олімпійського комітету, які містять інформацію про приблизно 130 000 спортсменів: з них дослідники відібрали близько 15 000 медалістів, які представляють ті ж країни, що і досліджувані шахісти. Вчені також порівняли очікувану тривалість життя шахістів з такою у звичайних людей з тих же країн.

Як пишуть автори роботи, результати розвіюють міф про те, що гросмейстери мають менш високу тривалість життя.

По суті ж, як зазначається, вони в середньому живуть довше звичайних людей (в деяких країнах, де очікувана в цілому тривалість життя відносно низька, шахісти живуть в середньому на 14 років довше, повідомляють дослідники).

При цьому особливих відмінностей в тривалості життя у шахістів і олімпійців дослідники не знайшли - в порівнянні зі звичайними людьми для обох груп очікувана тривалість підвищувалася схожими темпами (як видно на графіку).

Такі результати фахівці пов'язують з низкою факторів. По-перше, професійна гра в шахи вимагає великих розумових здібностей (це, можливо, допомагає гравцям зберегти ясність розуму в старості; плюс, як показало одне з досліджень, настільні ігри можуть знижувати ризик розвитку деменції);

По-друге, професійні шахісти, як виявило дослідження, займаються фізкультурою в середньому більше, ніж звичайні люди; по-третє, статус гросмейстера в цілому може бути пов'язаний з психологічними, соціальними і економічними перевагами, відзначають дослідники.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку