Вчені "зважили" все живе на Землі. І біомаса людей складає лише 0,01%

Науковці з Ізраїлю і США провели оцінку маси всього живого на Землі, включаючи рослини і людей

Дослідження опубліковано на сайті pnas.org

З точки зору вмісту вуглецю в складі живих організмів, він важить 550 гігатонн. Рахувати масу інших елементів, що входять до складу живих організмів науковці не стали.

З цих 550 гігатонн (мільйонів тонн) 450 ГТ - це вуглець рослин, що в перерахунку становить 80% всієї біомаси. Ще 70 гт вуглецю (близько 13%) входить до складу клітин бактерій, 12 гт (2%) - грибів.

Все царство тварин разом узяте - це 2 гігатонни вуглецю, з яких половина припадає на комах, павукоподібних і ракоподібних.

Вуглець, що входить до складу молекул, з яких складаємося ми, люди, важить 0,06 ГТ, і це більше, ніж маса вуглецю тіл всіх інших диких ссавців.

Людина складається з вуглецю на 18%, тому, щоб дізнатися приблизну масу людства, потрібно 60 000 000 тонн помножити на 5 - отримаємо триста мільйонів тонн.

Маса середньої людини при цьому розрахунку складе 42 кг, що не мало, якщо врахувати, що "зважують" не тільки дорослих.

"Я сподіваюсь, що це дасть людям перспективу до тієї самої домінуючої ролі, яку зараз грає людина на Землі", - сказав біолог Рон Міло з Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі " The Guardian" . "Це безперечно вражає, наскільки непропорційне наше місце".

Маса істот, зобов'язаних своєю численністю людині, набагато перевершує масу людства: так, домашні тварини - рогата худоба, свині та інші - "переважують" всіх диких ссавців - їх часка складає 60%. Та ж історія з птахами. На масу рослин  люди теж значно впливають: за останні 10 тисяч років люди скоротили її удвічі.

"Той факт, що біомаса грибів перевищує вміст всіх видів тварин, ставить нас на місце", - заявив АР Еволюційний біолог Джеймс Ханкен з Гарвардського університету, який не був залучений до дослідження .

Читайте також: Не бійтеся акул, бійтеся комах. У кого з тварин більше шансів вас вбити

  • Два види австралійських сумчастих мишей потрапили в список тварин під загрозою вимирання через "суїцидальні сексуальні практики". Вони просто забагато спаровуються.
  • Раніше біологи опублікували унікальне відео з рибами-вудильниками, зняте в Атлантиці на глибині 800 метрів. вченим вперше вдалося зняти спаровування цих риб.
  • За допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: Голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.