Катастрофа МН17: Слідчі представили звіт і звинуватили Росію

Авіалайнер Boeing 777 рейсу МН17 компанії "Малайзійські авіалінії" збили 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією України з установки "Бук" 53-ї зенітно-ракетної бригади збройних сил РФ

Про це заявив на прес-конференції представник нідерландської прокуратури Спільної слідчої групи, що розслідує катастрофу, передає "Радио Свобода".

Прес-конференція за участю представників 5 країн, які входять до Спільної слідчої групи (Нідерланди, Малайзія, Бельгія, Україна, Австралія), відбулася в Нідерландах.

Було продемонстровано аналіз фото- і відеоматеріалів, з яких випливає, що конвой військової техніки, в якому були щонайменше 6 установок "Бук", поїхав із бази 53-ї бригади в районі Курська наприкінці червня. Установку №332 згодом переправили ​​через кордон на територію України в район, контрольований російськими бойовиками "ДНР".

Слідчі представили докази того, що саме з цієї установки збили пасажирський авіалайнер. Під час презентації показали конкретні унікальні особливості цієї установки, що відрізняють її від інших. 18 липня 2014 року цю установку переправили ​до Росії.

Представник нідерландської прокуратури Фред Вестербеке наголосив, що слідство поки не може відповісти на питання, чому був збитий літак і хто конкретно несе за це відповідальність, проте список із приблизно 100 підозрюваних, який був у слідства, наразі скоротився до кількох десятків. Водночас чиновник не називав конкретних прізвищ.

Вестербеке також закликав можливих свідків, здатних розповісти, хто наказував відправити "Бук" в Україну і стріляти по літаку, зв'язатися зі Спільною слідчою групою.

Представники слідства заявивли, що направили офіційній Москві запит щодо 53-ї бригади і того, хто міг бути відповідальним за транспортування "Бука" в Україну, проте відповіді досі не отримали.

Читайте також. Три роки брехні. Як Росію наздоганяє правда про збитий малайзійський Боїнг

Раніше слідство дійшло висновку, що "Боїнг" був збитий з установки "Бук", доставленої з Росії. Однак слідство вперше заявило про визначеність конкретної установки та встановлення ​​її приналежності до російської регулярної армії.

Раніше дослідницька група Bellingcat вже повідомляла про те, що літак, імовірно, збили з "Бука" 53-ї бригади ЗС Росії. На питання про те, чому Спільна слідча група витратила стільки часу на підтвердження цієї інформації, представник слідства відповів, що необхідно було отримати додаткові докази, які можна буде представити в суді.

Очікується, що 25 травня Bellingcat представить на прес-конференції в Гаазі нову доповідь про розслідування катастрофи.