Три роки брехні. Як Росію наздоганяє правда про збитий малайзійський Боїнг

Дмитро Гомон
17 липня, 2017 понедiлок
14:55

Через 3 роки після жахливої катастрофи з MH17 на Донбасі з'являється все більше фактів, які доводять вину Росії. Що відомо про те, хто збив малайзійський Боїнг

Літак "Малайзійських авіаліній" був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року приблизно о 16:20 ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук" російського виробництва.

Загинуло 298 людей: 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Головні підозрювані у скоєнні злочину - російське керівництво та керовані ним бойовики так званої "ДНР".

Подробиці катастрофи та що про неї вже відомо

Найбільше серед жертв громадян Нідерландів. Саме тому розслідування причин катастрофи передали цій країні. Окрім того, загинули громадяни Малайзії, Австралії, Індонезії, Великої Британії, Бельгії, Німеччини, Філіппін та інших.

Пошуком винних у катастрофі займається міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT). До її складу входять прокурори та представники інших правоохоронних структур з Нідерландів, Малайзії, Австралії, Бельгії та України. Той факт, що до її складу не включили росіян, дуже обурює Кремль, але зробити з цим йому нічого не вдається.

28 вересня 2016 року JIT опублікувала попередній звіт про своє розслідування, а головний прокурор Нідерландів Фред Вестербек провів з цього приводу прес-конференцію.

Слідчі встановили, що ЗРК "Бук" прибув з території Росії. Постріл було здійснено з підконтрольної проросійським бойовикам території в районі селища Первомайське.

Нащо Росія перекрила свій повітряний простір

У день третьої річниці катастрофи рейсу MH17 російська версія журналу Forbes опублікувала матеріал, автор якого акцентував увагу на елементі, який досі лишався поза увагою ЗМІ.

Виявляється, Росія виявила дивну далекоглядність та закрила своє небо для польотів міжнародної цивільної авіації з опівночі 17 липня 2014 року.

Про це згадується на 180-й сторінці фінального звіту Ради безпеки Нідерландів, який було оприлюднено в жовтні 2015 року. Росія заборонила польоти на висоті включно до 16 км. Тобто, фактично було введено повну заборону для польотів цивільної авіації.

Автор також зауважує, що згадана висота "практично відповідає висоті, яка прострілюється ЗРК "Бук". За 17 годин 20 хвилин після заборони було збито малайзійський "Боїнг".

Але ростовський диспетчер, який мав знати про заборону на польоти, дозволяв входити в зону відповідальності Ростовського зонального центру і малайзійському "Боїнгу", і приблизно 150 іншим літакам. Аж до того моменту, доки Україна не заборонила повністю польоти над зоною проведення АТО.

Узагальнення від Bellingcat

За той час, поки здійснюється розслідування, слідчим добровільно допомагає група добровольців Bellingcat. У день третьої річниці трагедії їхній сайт опублікував доповідь, яка узагальнює виявлені ними факти.

Отже, вдалося встановити, що 23-25 червня 2014 року військовослужбовці з російської 53-ї зенітно-ракетної бригади перегнали до розташованих поблизу українського кордону позицій кілька одиниць техніки, серед якої був і "Бук" з бортовим номером 332.

Цей комплекс вранці 17 липня був у Донецьку. Звідти його на платформі перевезли до підконтрольного бойовикам міста Сніжне. Там "Бук" 332 розвантажили і за межі міста він рушив уже своїм ходом.

З поля під Сніжним "Бук" 332 випустив ракету, яка збила малайзійський "Боїнг". Варто уточнити, що згадане у звіті JIT селище Первомайське - це і є околиці Сніжного.

Bellingcat та російська "Новая газета" встановили, що відповідальний за доставку "Бука" бойовикам чоловік з позивним "Хмурий" - це полковник ГРУ у відставці Сергій Дубінський. Він воював на боці бойовиків "ДНР", а зараз проживає в РФ.

Вранці 18 липня "Бук" 332 потрапив на відео у той момент, як він їхав на схід через Луганськ. Перехоплені переговори свідчать, що невдовзі він був уже в Росії.

Російське Міноборони 21 липня оприлюднило сфабриковану інформацію про маршрут рейсу MH17, дані радарів, локацію відзнятого в Луганську відео тощо. Представники заводу "Алмаз-Антей", який виробляє ЗРК "Бук", презентували дані, які суперечать інформації свідків, даним з відкритих джерел і технічним оцінкам Ради безпеки Нідерландів.

Також не було представлено жодних твердих доказів щодо присутності українських ЗРК "Бук" в зоні, звідки можна було уразити малайзійський "Боїнг". Єдиний комплекс, який міг його збити, був російський "Бук" 332, що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді.

Російська влада, зрозуміло, дані Bellingcat називає фальсифікаціями. "Усі ці нісенітниці під вивіскою Bellingcat готують з метою додаткового заробітку півтора десятки блогерів, які, як ви розумієте, не мають взагалі жодних та уявлення про реальні аспекти ситуації", - заявила у березні 2016 року речниця МЗС РФ Марія Захарова.

Російська дезінформація

MH17 загиблі

На місці катастрофи. Фото: Reuters

Кремль за ці три роки витратив масу ресурсів на фальсифікації та дезінформацію щодо трагедії. Для західної та російської громадськості було створено масу альтернативних версій. Були заяви про те, що "Боїнг" підірвали зсередини, що його збив український льотчик Волошин, що пасажири були вже мертві.

Усе це робилося, як пише створений коштом ЄС ресурс Disinfo Review, з чіткою метою: скаламутити воду та створити фальшиве враження, що ясності немає. Це, як пише ресурс, класичний приклад з підручників.

Мета російської пропаганди полягає не в тому, аби змусити повірити в якусь єдину версію, а заплутати й переконати в тому, що нічого не зрозуміло й ми, напевно, ніколи не дізнаємося правду про те, що сталося.

Читайте також: Фабрика фейків. Як Росія знову клепає брехню про збитий "Боїнг"

Задля такої мети згодяться усі версії, навіть відверто абсурдні. Сайт Еспресо вже писав, що напередодні річниці російська пропагандистська машина ожила та почала вкидати в медіа-простір нові фейки. Серед них, наприклад, твердження про те, що нібито СБУ знищує докази в справі про розслідування авіакатастрофи.

Кого і як покарають

Розслідування та пошук винних у трагедії досі тривають. Країни, які сформували спільну слідчу групу, домовились, що суд відбудеться в Нідерландах.

"Кілька днів тому ми підписали Угоду між Україною та Нідерландами, якою підтверджено обрання механізму притягнення до кримінальної відповідальності винних у цьому злочині", - зазначив з цього приводу президент Петро Порошенко.

Жодних прізвищ ймовірних підозрюваних поки що не називали. Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп вважає, що винні у катастрофі MH17 можуть бути покарані заочно.

"Сподіваємось, що до кінця року чи на початку наступного року ми зможемо ухвалити рішення про те, кого ми справді можемо притягти до судової відповідальності", - заявив на меморіальній службі по жертвам трагедії міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай.

За кілька днів до річниці адвокат жертв катастрофи Джером Скіннер опублікував емоційний відкритий лист до Путіна. Його опублікувала газета The Sydney Morning Herald. Скіннер пише, що російський президент має спокутувати свою провину за смерть 298 невинних жертв.

Адвокат стверджує, що має докази причетності до збиття "Боїнга" російських військових та збирається звертатися до всіх інстанцій, включно з Європейським судом з прав людини, аби притягти Росію до відповідальності.

"Хтось вважає, що MH17 був жахливою, неминучою помилкою війни. Я не думаю, що це правда. Факти кричать про намір та мотив. Це був прорахований військовий удар, такий саме навмисний, як і вбивство чергового політичного опонента", - пише Скіннер.

У день річниці родичі та близькі загиблих влаштували мовчазний пікет перед російським посольством в Гаазі. Для цього вони встановили у "зеленій зоні" поруч із будівлею спеціальні лавочки. Вони обурені тим, що Росія приховує свідків та інформацію щодо катастрофи і блокує створення міжнародного трибуналу ООН.

Фото: Twitter / @annaholligan

Також родичі та близькі загиблих 17 липня відкрили "живий меморіал" 298 жертвам трагедії. Він розташований у місті Вейфхейзен біля амстердамського аеропорту Схіпхол - саме звідти вилетів три роки тому малайзійський "Боїнг". Меморіал складається з 298 дерев, які висадили ще в березні. Разом вони формують зелену стрічку.

Меморіал жертв MH17. Фото: Reuters

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:59
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
Більше новин