Правління "Нафтогазу" отримає $45,6 млн премії за перемогу над Росією в Стокгольмському суді

Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" проголосувала за виплату бонусів правлінню компанії за перемогу над російським "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на джерело в "Нафтогазі".

Премію призначено за виграш другої частини судового протистояння - так званого "транзитного" контракту. Затверджений розмір бонусів становить 1% від $4,56 млрд виграшу. Таким чином, правлінню виплатять $45,6 млн. Наразі з цієї суми сплачено $20 млн. Решту $25,6 млн виплатять тільки після фактичного виконання "Газпромом" рішення Стокгольмського арбітражу про необхідність виплати "Нафтогазу" $2,56 млрд.

На сьогодні російська компанія відмовляється виконувати рішення суду і заявила про намір розірвати відносини з "Нафтогазом" .

Раніше, восени 2017 року, правління "Нафтогазу" отримало премії за виграш першої частини судового спору з "Газпромом". Тоді список премійованих складався з 8 осіб. Серед них - Андрій Коболєв, Сергій Перелома, Юрій Вітренко, Ярослав Теклюк і Костянтин Пожидаєв.

Загальна сума коштів, зекономлена "Нафтогазом" державі завдяки перемозі в Стокгольмському суді становить близько $50 млрд. Виплата премій і бонусів є загальносвітовою практикою.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. Арбітраж присудив сплатити на користь "Нафтогазу" $4,63 млрд.

У "Газпромі" відмовилися постачати газ "Нафтогазу", в тому числі вже сплачені обсяги. Після цього “Газпром” оголосив про негайне розірвання усіх контрактів із Україною та критично зменшив тиск на вході української ГТС.

Польща почала термінове постачання газу до України.

"Газпром" не припинив транзит газу через Україну попри заяву про розірвання угод.

Україна в понад 7 разів збільшила імпорт газу з Європи.

У Чехії і Польщі заявили, що отримують із України весь погоджений газ.

Комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що "Газпром" відшкодує Україні 34% вартості європейського газу.

У "Газпромі" заявили, що повернули Україні передоплату за газ через невідповідність надісланих "Нафтогазом" документів рішенню Стокгольмського арбітражу від 22 грудня 2017 року.

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що розірвання контрактів із "Нафтогазом" триватиме 1,5-2 роки. 

Суд підтвердив штраф для "Газпрому" в розмірі 171 млрд грн.

У Мін'юсті України заявили, що примусово стягнути штраф з "Газпрома" можна шляхом арешту закордонних активів компанії.

"Газпром" зарезервував $4,7 млрд для штрафу Стокгольмського арбітражу.

ЄС обіцяє допомогу Україні у виконанні рішення Стокгольмського арбітражу.

"Нафтогаз" у судах вимагатиме арешту активів "Газпрому" в Європі.

"Нафтогаз" вимагатиме від "Газпрому" ще $15 млрд у разі відмови росіян від транзиту газу Україною.

"Газпром" направив до Стокгольмського арбітражу документи для розірвання контрактів із НАК "Нафтогаз України" на постачання та транзит газу.

У "Газпромі" заявили про готовність до перемовин із Україною щодо транзиту.