"Нафтогаз" почав стягувати з "Газпрому" $2,6 млрд

НАК "Нафтогаз України" розпочав процес стягнення боргу в $2,6 млрд із російського ПАТ "Газпром" на виконання рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в українському уряді.

Процес стягнення боргу відбувається у судах Швейцарії, Нідерландів і Великої Британії в рамках ст. 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання та приведення у виконання іноземних арбітражних рішень.

"Газпром" напевно оскаржуватиме арешт у місцевих судах. Якщо суд відмовить, тоді можна буде сказати, що накладено арешт", - розповів співрозмовник агентства.

За даними видання, арбітражний процес між "Газпромом" і "Нафтогазом" за транзитним контрактом може вплинути на акції проектних компаній морських газопроводів "Північний потік" і "Північний потік-2": йдеться про накладення забезпечувальних заходів на акції Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. Видання зазначає, що ці акції вже заморожено, проте офіційного підтвердження їхнього арешту наразі немає.

Головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко наприкінці березня зазначав, що процес стягнення коштів може тривати до півроку. Він, зокрема, не виключив можливості арешту газу російської компанії в підземних сховищах Європи або акцій оператора "Північний потік" у швейцарському суді для стягнення боргу.