Для Європи українці та росіяни завжди були окремими народами, - історик Борис Черкас

Письмові джерела вказують на те, що європейські мандрівники й дипломати чітко розрізняли мешканців України-Русі та Московії

За середньовіччя й раннього Нового часу перши для них були "русинами", а другі - "москвинами", заявив доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інститу історії України НАН Борис Черкас в ефірі авторської програми Миколи Княжицького на телеканалі Еспресо.TV.  

"Це унікальний момент саме притаманний багато в чому нам. Коли ти читаєш якихось подорожників по Західній Європі, то вони приїжджають у Франції і пишуть не про французів, а про бритонців тощо. Коли вони приїжджають в Московію, так там є московський цар і це його піддані, вони мають руську віру, православну. Але коли вони приїжджають, з 15 ст. в Карпатський регіон чи сюди, вони одразу пишуть, що тут живуть русини, один народ. Ви уявляєте собі, - для людини пізнього Середньовіччя, - вони вже українців сприймають єдиним конкретним етносом!" - зазначив дослідник.

Читайте такожБорис Черкас: дізнатися все про свою минувшину, яка б вона не була скандальна чи болюча

За його словами, самоназва "українці" в нащадків Київської Русі, котрі мешкали на теренах сучасної України, утвердилася у 17 ст.

Разом з тим, українці-русини вже тоді відмежовували себе від москвинів-росіян.

" ...Якщо ми дивимося наші джерела, то фіксується, наприклад, там: "У київського воєводи був слуга москвитин чи московин. З Москви прийшов московин". Тобто вони весь час показують, що це інший, чужак, представник зовсім іншого народу. На півночі - литвин, там - москвин, там живе поляк. І це дуже чітко фіксується в джерелах", - наголосив Черкас.