Чому нам це огидно? Вчені виявили, від чого захищає людство почуття відрази

Вчені проаналізували гидливість сучасних людей, і дійшли висновку, що почуття огиди чи відрази до певних явищ з'явилося у наших предків як захисний механізм від конкретних хвороб

Результати дослідження опубліковані в журналі Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, передає Phys.org.

Дослідники провели масштабне опитування, щоб з'ясувати, що викликає у людей огиду. В результаті вчені прийшли до висновку, що почуття огиди розвинулося у людей з плином часу як інтуїтивна реакція на небезпеку заразитися різними інфекційними захворюваннями.

У дослідженні взяло участь 2500 людей. Вони заповнювали онлайн-опитування, в якому оцінювали свій рівень огиди до різного роду ситуацій, змодельованих вченими.

Респонденти відзначали ступінь їх відрази, коли, наприклад, чули  звук чхання або бачили гнійні ураження шкіри, виставляючи оцінку від "зовсім не огидно" до "максимальної огиди".

Найбільшу огиду у піддослідних викликав вид гнійної рани і інші прояви порушень гігієни, наприклад, неприємний запах. Вивчивши всі відповіді учасників дослідження, вчені виділили шість категорій об'єктів і явищ, що викликають огиду. Кожна категорія виявилася пов'язана з тим чи іншим інфекційним захворюванням, з яким стикалися наші предки.

Виявилося, що види відрази історично пов'язані не стільки з самою загрозою зараження, скільки з тими діями, які робили наші предки, щоб цієї загрози уникнути.

Наприклад, від людини, яка погано пахне і погано виглядає краще відійти подалі, щоб не заразитися проказою, а до гнійних виразок бажано не торкатися, щоб не захворіти на чуму.

Також в ході дослідження вчені з'ясували, що рівень гидливості у жінок виявився вищим, ніж у чоловіків. На думку авторів, це пов'язано з тим, що чоловіки в середньому більш схильні ризикувати, а жінки більшою мірою прагнуть себе убезпечити.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує