Швидка ходьба знижує ймовірність передчасної смерті, - дослідження

Команда австралійський, британських та ірландських вчених простежила за взаємозв'язком між середньою швидкістю ходьби і ризиком передчасної смерті

У статті, опублікованій в British Journal of Sports Medicine, повідомляється, що швидка ходьба привела до зниження смертності від усіх причин (включаючи серцево-судинні захворювання) в середньому на 20 відсотків, а серед людей старше 60 років ефект був в два рази сильніше.

Як відомо, більшість дорослого населення планети вельми обмеженa в щоденній фізичній активності через робочий графік. Заняття спортом можна замінити довгими прогулянками, стверджують дослідники. Ходьба на швидкості хоча б п'ять кілометрів на годину вже вважається цілком собі дієвою фізичною активністю.

Вчені поспостерігали за тим, як дві сотні тисяч британців добираються на роботу. Ті, хто замість автівки і громадського транспорту обирають пішу прогулянку, у виграші - їх ризик передчасної смерті значно нижче.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує

Найчастіше при вивченні впливу ходьби на здоров'я враховують час активності: робота, проведена на вибірці в понад 200 тисяч британців, наприклад, показала, що у тих, хто ходив на роботу і з роботи пішки, ризик передчасної смерті був сильно нижче, ніж у тих, хто вважав за краще скористатися транспортом.

Однак в подібних роботах майже ніколи не враховують швидкість ходьби, навіть незважаючи на те, що при її підвищенні інтенсивність прогулянки збільшується і позитивний ефект для здоров'я може бути сильніше.

Вивчити це вирішила група дослідників під керівництвом Еммануеля Стаматакіс (Emmanuel Stamatakis) з університету Сіднея. До вибірки учасників для аналізу потрапили 50255 британців у віці від 30 років.

Головні вимоги до учасників дослідження були такі: вони мали спостерігати за своєю фізичною активністю протягом чотирьох тижнів до опитування, а також у них не повинно було бути серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Учасників просили надати інформацію про їх стать, вік, індекс маси тіла і загальний рівень фізичної активності. Потім кожен учасник розповів про те, як часто він ходив протягом останніх чотирьох тижнів, а також - як би він описав свою швидкість ходьби: повільна, звичайна, жвава і швидка.

Автори не дають точної швидкості ходьби для кожної з категорій, але відзначають, що швидка ходьба відповідала мінімум чотирьом милям, а це близько 6,4 км на годину. Всі зібрані дані - крім швидкості ходьби - були враховані в якості побічних змінних.

Протягом наступних двох років вчені збирали дані про смерті учасників вибірки від усіх причин взагалі, і окремо більш детально аналізували ризик смерті від серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Дослідники з'ясували, що в порівнянні з тими, хто ходить повільно, люди з середньою швидкістю ходьби зменшили ризик передчасної смерті від всіх причин на 20 відсотків, а ті, хто ходить жваво або швидко, - на 24 відсотки.

Ризик смерті від серцево-судинних захворювань був нижче на 24 відсотки для людей із середньою швидкістю кроку і на 21 - для тих, хто ходить жваво або швидко.

Ще сильніше ефект був на вибірці людей старше 60 років: серед них середня швидкість ходьби зменшувала ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 46 відсотків, а швидка і жвава ходьба - на 53 відсотки. Взаємозв'язку між швидкістю ходьби і ризиком смерті від раку вчені не виявили.

Вчені відзначають, що якщо припустити, що виявлений ​​взаємозв'язок насправді є причинно-наслідковим зв'язком, то збільшення швидкості ходьби, навіть помірне, може істотно скоротити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і смерті від них.

Варто зазначити, однак, що середня швидкість ходьби повідомлялася самими учасниками і не вимірювалася об'єктивно - це обмеження можна врахувати в подальших дослідженнях.