Астрономи виявили у нашій галактиці загадкові "роздуті" зірки

Раніше вчені думали, що виявлені в центрі галактики G-об'єкти - це пилові хмари. Нова теорія свідчить, що це колосально збільшені в обсязі зірки

У центрі Чумацького шляху астрономи виявили два рідкісних G-об'єкта. Фізична природа їх невідома; група астронома Анни Кіурло (Anna Ciurlo) з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі вважає, що вони можуть бути дуже великими зірками.

Про своє відкриття і висновках Кіурло і її колеги розповіли на зборах Американського астрономічного співтовариства, повідомляється в прес-релізі обсерваторії Кека.

Перший G-об'єкт, або "пиловий зоряний об'єкт" (G-object, dusty stellar object), G1, виявили в околицях надмасивної чорної діри Стрілець A  в центрі Чумацького шляху в 2004 році; потім, через вісім років, знайшли другий - G2.

Спочатку вчені вважали їх хмарами міжзоряного газу і пилу, але пізніше об'єкти змістилися так близько до надмасивної чорної діри, що, якби вони були дійсно хмарами газу, гравітація чорної діри розірвала б їх; об'єкти. однак, зберегли цілісність, що привело астрономів до висновку про іншу природу G-об'єктів.

"Ми вважаємо, що G1 і G2 є роздутими зірками; їх діаметр дуже великий, тому приливні сили надмасивної чорної діри притягують їх речовину, коли об'єкти підходять близько до діри, але масивне ядро ​​зірки залишається неушкодженим. Залишається тільки пояснити, чому ці об'єкти такі великі", - пояснює астроном Марк Морріс (Mark Morris).

Одне з можливих пояснень звучить так: G-об'єкти - продукти зіткнення зірок, які до зіткнення оберталися навколо одна одної (системи подвійних зірок). До зіткнення могла привести гравітація чорної діри. Енергія зіткнення витіснила речовину зовнішніх оболонок обох зірок-попередниць далеко за межі радіусів звичайних зірок, створивши величезні G-об'єкти.

Обробивши дані, зібрані телескопами обсерваторії Кека за останні 20 років, астрономи знайшли ще три G-об'єкта - G3, G4, and G5. Всі п'ять випромінюють в інфрачервоному діапазоні і характером розподілу матерії, і характером руху в околицях Стрільця A .

Вчені збираються продовжувати спостереження за орбітами G-об'єктів, щоб дізнатися більше про те, як вони формуються і поводяться.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA