У МОЗ пояснили "високий" рівень радіації в молоці Рівненської області

Перевищення рівня радіоактивного цезію в окремих зразках молока Рівненської області пов'язане з жорсткими вимогами українського законодавства

Про це розповів лікар з радіаційної гігієни Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров'я України Андрій Білоник, передає "Укрінформ".

За словами Білоника, обласні лабораторні центри МОЗ України здійснюють радіаційно-гігієнічний моніторинг молока, картоплі та різних інших продуктів власних господарств та лісового господарства. Такі дослідження проводяться в постійному режимі, і перевищення знаходять кожного року і кожного року в одних й тих самих продуктах.

“Нічого нового тут немає. Найперше це, звичайно, продукти лісового господарства - чорниця і гриби, а також молоко. Ані в м’ясі, ані в картоплі, ані в зерні ніяких перевищень вже давно не виявляється. Це відбувається з року в рік в одних і тих самих населених пунктах, які відносяться до Чорнобильської зони. Ми навіть можемо спрогнозувати, які показники будуть на наступний рік, і через який час ці території очистяться”, - зазначив лікар..

Водночас Білоник наголосив, що в Україні діють значно жорсткіші, ніж в країнах ЄС, вимоги до допустимої концентрації радіоактивних речовин в продуктах. Допустимі рівні забрудненості радіонуклідами по молоку, які є в Україні, - 100 Бк/кг (бекерелів на кілограм). Це досить жорсткі норми, в той же час в Євросоюзі допускають і 370 Бк/кг і навіть вище.

"Після Чорнобильської катастрофи ми пішли на такі досить жорсткі кроки. І велика кількість молока, яке в Україні визнається активним, не йде у вживання. Але в країни ЄС таке молоко можуть ввозити. Австрія закуповує, Польща та Прибалтика закуповують наше молоко і переробляють на йогурти. За європейськими нормами такий рівень допустимий, а за нашими - ні”, - каже фахівець.

Лікар повідомив, що у разі потреби громадяни можуть перевірити продукти в обласних лабораторних центрах МОЗ України. Також в санітарно-ветеринарних лабораторіях при ринках мають бути проведені відповідні дослідження тих продуктів, що продаються на цих ринках.