Пересадити фекалії одних коал іншим, щоб врятувати носорогів. Що задумали вчені

Науковці хочуть пересадити фекалії одних коал іншим коалам і глянути, що з цього буде. Якщо експеримент вдасться, це може врятувати вимираючих білих носорогів. Зараз пояснимо

Про це пише журнал Nature.

Коали – одні з найбожевільніших у плані харчування істот на Землі. Ці сумчаті ведмеді споживають виключно листя дерев евкаліпта - і лише кілька його різновидів. Також більшість коал їсть і може перетравлювати лише один конкретний різновид, що створює загрозу для їх життя, адже "попит" на евкаліпт у коал подекуди перевищує "пропозицію", і загрожує їм голодною смертю.

Еколог Бен Мур і його колегами з Університету Західного Сіднея в Австралії припускають, що це також може бути пов'язане з несумісністю між доступними евкаліптами і складом окремих кишкових бактерій коали.

Наразі дослідники, які вивчають коал та інші вразливі види, намагаються з'ясувати, чи можуть зміни бактерій кишечника тварини через зміни в раціоні - або навіть фекальні трансплантати - збільшити ймовірність виживання.

Мур і його колеги зібрали фекалії від 200 коал на 20 ділянках по всій Австралії та проаналізували їх, то підозри підтвердилися – небезпека полягає саме у різниці мікрофлор.

Тепер, якщо біологам вдасться за допомогою пересадки фекалій доповнити мікрофлору коал, які їдять один тип (прутовидний) евкаліпту, бактеріями, потрібними для перетравлення іншого (косий), то після пересадки коали зможуть харчуватися і тим, і іншим.

Це зробить меню коали вдвічі різноманітніше - і, звичайно, збільшить шанси такої коали на виживання. Що важливіше, успіх експерименту може допомогти іншим видам, яким дійсно загрожує  вимирання - наприклад, білим носорогам, які через проблеми з дієтою і кишковою мікрофлорою погано розмножуються в неволі.

Читайте також: Не бійтеся акул, бійтеся комах. У кого з тварин більше шансів вас вбити

  • Два види австралійських сумчастих мишей потрапили в список тварин під загрозою вимирання через "суїцидальні сексуальні практики". Вони просто забагато спаровуються.
  • Раніше біологи опублікували унікальне відео з рибами-вудильниками, зняте в Атлантиці на глибині 800 метрів. вченим вперше вдалося зняти спаровування цих риб.
  • За допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: Голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.