Вчені зрозуміли, чому коали не труяться листям евкаліпту. Секрет у геномі

Вчені вперше відсеквенували повний геном коали і проаналізували понад 26 тисяч активних генів

Про це повідомляє Nature Genetics.

Це дозволило вченим зрозуміти, чому сумчасті ведмеді можуть харчуватися отруйним листям евкаліпта без шкоди для себе, як вони обрали підходящу для себе дієту і як навчилися охороняти від інфекцій дитинчат і дорослих особин.

У новій роботі вчені представляють безпосередньо результати секвенування генома і аналізу 26 558 активних генів, з яких він складається. Геном коал виявився більше людського (3,42 проти 3,2 мільярдів пар нуклеотидів), але складається з меншої кількості хромосом (16 проти 23 пар).

Стало зрозуміло, як сумчасті ведмеді пристосувалися до отруйної дієти. У них виявилося набагато більше, ніж у інших тварин, генів, що кодують білки з сімейства цитохром Р450. Ці ферменти окислюють різні речовини, перетворюючи їх в розчинні у воді метаболіти, які швидко виводяться з сечею.

У коал цитохроми виробляються в багатьох тканинах, в тому числі, в печінці. Однак у захисту є і зворотна сторона - цитохроми швидко розщеплюють антибіотики, які дають хворим коалам.

Гени дозволили пояснити і здатність тварин розпізнавати потрібні види евкаліптів. У коал виявилося 24 гена, відповідальних за розпізнавання гіркого смаку - найбільше серед австралійських сумчастих. Крім того, у них виявилося шість генів, що кодують рецептори, здатні вловлювати запах не дуже летючих речовин.

Дослідники з'ясували, що коали захищають дитинчат від інфекцій, поки ті сидять в сумці, за допомогою грудного молока. До його складу входять специфічні тільки для коал ферменти, що мають антимікробну дію. Вони захищають молодняк від ряду бактеріальних і грибкових інфекцій, в тому числі від хламідій Chlamydia pecorum, які викликають захворювання очей і сечостатевої системи. Дорослі коали рятуються від інфекцій за допомогою численних білків імунної системи - імуноглобулінів, білків головного комплексу гістосумісності, Т-лімфоцитів.

Читайте також: Не бійтеся акул, бійтеся комах. У кого з тварин більше шансів вас вбити

  • Два види австралійських сумчастих мишей потрапили в список тварин під загрозою вимирання через "суїцидальні сексуальні практики". Вони просто забагато спаровуються.
  • Раніше біологи опублікували унікальне відео з рибами-вудильниками, зняте в Атлантиці на глибині 800 метрів. вченим вперше вдалося зняти спаровування цих риб.
  • За допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: Голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.