Люди, що зловживають кавою, живуть довше, - дослідження

Нове дослідження американських медиків показало, що навіть люди, які зловживають кавою і випивають по 8 і більше чашок на день, живуть трохи довше ніж ті, хто не п'є кави взагалі

Стаття опублікована на порталі Jama Network.

Група дослідників з штатів Меріленд і Іллінойс проаналізували дані про здоров'я, тривалість життя і споживання кави 498 тисяч осіб з британської бази даних UK Biobank; крім того, вчені враховували дані про наявність і відсутність генетичних варіантів, пов'язаних з метаболізмом кофеїну.

Вчені встановили, що серед людей, дані про яких були занесені в базу даних, люди, які випивають від 1 до 8 чашок кави в день, за десять років вмирали на 10-15% рідше, ніж ті, хто взагалі не пив кави. При цьому те, яку каву пили ці люди - розчинну, мелену або навіть без кофеїну, не позначилося на результатах.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує

Швидкість метаболізму кофеїну і вид кави особливої ролі не грали. Правда, від розчинної кави ефект виявився трохи менш вираженим. Вчені кажуть: судячи з усього, позитивний вплив кави на організм пов'язаний не з кофеїном, а з поліфенолами. 

Висновок про безпосередній вплив кави на тривалість життя з цього зробити не можна, зазначають науковці  - адже вчені не знають, які фактори вплинули на статистику. Автори відзначають, що необхідні подальші дослідження.

Читайте також: Рекомендований усім наркотик. Все, що треба знати і не знати про каву

Однак, незважаючи на всі погрішності, дослідження дає взможность зробити висновок, що навіть посилене вживання кофеїну не підриває здоров'я і не знижує тривалість життя. 

Читайте також. Як зробити каву кориснішою: 6 простих трюків